Podelili listine za čin gasilski častnik in višji gasilski častnik

22.11.2019 14:13 1 leto 5 mesecev nazaj

Na torkovi (19. 11. 2019) svečani prireditvi, ki je potekala v organizaciji Gasilske zveze Slovenije (GZS) in Gasilske zveze Trebnje (GZT) v Gasilski regiji Dolenjska v dvorani Upravno-kulturnega središča Mokronog, so podelili listine za čin gasilski častnik in višji gasilski častnik. V tem letu je  uspešno zaključilo tečaj gasilskega častnika 97 tečajnikov v štirih gasilskih regijah: Notranjska, Ljubljana I, Severna Primorska in Dolenjska. Tečaj za višjega gasilskega častnika je potekal v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Ig, in ga je uspešno zaključilo 23 tečajnikov. Tudi njim so na torkovi prireditvi izročili listine o napredovanju v čin višji gasilski častnik.

Iz Gasilske regije Dolenjska je tečaj gasilskega častnika uspešno opravilo 23 tečajnikov: iz GZ Novo mesto (15), iz GZ Šentjernej Joško Jakše in Samo Gorišek ter 6 iz GZ Trebnje (Andrej Avguštinčič, Stanislav Bevec, Mojca Kristan, Rok Rajar, Andrej Ulepič, Martin Vencelj).

Tečaj za višjega gasilskega častnika je iz GRD obiskoval in uspešno zaključil Janez Pečnik iz PGD Selo pri Mirni (GZ Trebnje).

V mokronoški dvorani se je zbralo veliko število prejemnikov in gostov, ki so jih pozdravili in nagovorili predsednik GRD in GZT Janez Bregant, župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver in predsednik GZS Janko Cerkvenik ter po zaključku podelitve listin še poveljnik GZS, Franci Petek. Svečanost, ki jo je vodila tajnica GZT Mojca Femec, so popestrile domača lutkovna skupina Mokre tačke - sekcija KUD Emil Adamič Mokronog, učenci harmonike Maja Pavlin Geršak, Anže Krnc, Lovro  Recelj ter prof. Sandi Ravbar iz Glasbene šole Trebnje, orgličar Vlado Gramc iz Krškega ter Mešani pevski zbor PGD Zbure z zborovodkinjo Aleksandro Barič Vovk. Po podelitvi listin, ki sta jih izročala predsednik in poveljnik GZS ter gasilskim častnikom še poveljnik regije, so čestitali še županu Antonu Mavru ob njegovem minulem okroglem življenjskem jubileju.

Ob prigrizku za katerega je poskrbela Okrepčevalnica Trebelanček ter pijači, ki so jo postregle članice in člani PGD Mokronog ter Komisije za članice GZT, se je razvilo druženje in pomenkovanje, tudi o prehojeni izobraževalni poti.

Ob tem v imenu organizatorjev izrekamo iskreno zahvalo udeleženim prejemnikov činov, gostom, Občini Mokronog-Trebelno za sprejem v lepo urejeno dvorano, vsem nastopajočim in vsem, ki so pripomogli kamenček pomoči v organizacijski mozaik torkovega svečanega dogodka, kjer so bili med prejemniki udeleženci društev iz 14 od 17 gasilskih regij v Sloveniji.

Foto: Luka Oven in Kristijan Bišof 

GZS in GZT, Adirana Cividini in Mojca Femec

Galerija slik (223)

Razpis delavnic

15.11.2019 11:43 1 leto 6 mesecev nazaj
Prenos datotek

Vabilo regijski posvet mentorjev mladine 2019

05.11.2019 11:11 1 leto 6 mesecev nazaj

Vabilo na dan odprtih vrat PGD Trebelno

30.10.2019 22:20 1 leto 6 mesecev nazaj

Vaja Gasilske zveze Trebnje letos na Mirni

14.10.2019 11:08 1 leto 7 mesecev nazaj

V mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti, poteka še bistveno več gasilskih aktivnosti, kot sicer med letom.

V ta namen je po krožnem pravilu v soboto zjutraj potekala vaja Gasilske zveze Trebnje v Gasilskem poveljstvu občine Mirna, v novi industrijski coni.

Po predpostavki je v podjetju Kopo d. o. o. Mirna, ki izdeluje kovinske proizvode za avtomobilsko in pohištveno industrijo, hidrantne omarice in nudi površinsko zaščito kovin, prišlo do požara na stroju za preoblikovanje pločevine zaradi napake na električni instalaciji. Zaposleni je poizkusil pogasiti začetni požar, vendar pri tem ni bil uspešen. Takoj je klical 112.

Med tem se je požar hitro razširil na sosednje stroje in gorljiv material v objektu. Zaradi konstrukcije objekta je bila možnost širitve požara omejena, vendar še vedno je bilo možno, da bi se požar razširil na glavni objekt s katerim sta objekta povezana z nadstrešnico. 

Namen vaje je bil seznaniti gasilske enote GZ Trebnje z novim objektom Kopo d.o.o. na Mirni,

preveriti sistem vodenja intervencij IPS, preveriti delovanje vgrajenih naprav varstva pred požarom (dimni javljalniki), preveriti ustreznost intervencijskih poti in postavitvenih površin, gašenje požara kompleksnega industrijskega objekta, preveriti uporabo gasilske tehnike in  skladnost požarnega načrta ter preverjanje javnega in tihega alarmiranja, hkrati pa tudi preveriti vodne vire za gašenje na tem področju.

Še posebno pozornost so namenili vodenju intervencije na nivoju GZ (štabno vodenje) ter pravilni rabi radijskih postaj; glede na pomembnost objekta pa je bila pozornost namenjena tudi stiku z javnostjo.

Na vaji je sodelovalo 46 udeležencev z 11 vozili iz društev GPO Mirna: Mirna, Selo pri Mirni, Ševnica in Volčje Njive ter iz GPO Mokronog PGD Mokronog, iz GPO Šentrupert PGD Šentrupert in iz GPO Trebnje PGD Trebnje ter Regijski center za obveščanje Novo mesto (ReCO).

Namen vaje je bil dosežen, kot je ob postroju v kratki analizi vaje ugotovilo vodstvo vaje: Janez Uhan, Lovro Hren in Andrej Zupančič ter med opazovalci vaje, predsednik GZT, Janez Bregant, ki se je hkrati vsem zahvalil za sodelovanje, prenesel pozdrave in uspešno izvedbo vaje župana Občine Mokronog-Trebelno. Posebno zahvalo je v imenu vseh izrazil lastniku podjetja Kopo d. o. o. Mirna,  gospodu Francu Kolencu, ki so prostovoljnim gasilcem omogočili vajo. Tudi opažene napake so izpostavili, vendar vse dobronamerno, kot je v nagovoru v odsotnosti župana Dušana Skerbiša dejal mirnski podžupan Zoran Remic, ki je pohvalil izvedbo vaje in se vsem zahvalil za sodelovanje.

Vaja je zagotovo pozitivna praksa, da bi gasilske enote v primeru intervencije lahko čim bolj uspešno pristopile k pravilnemu in hitremu reševanju.

Zato v imenu organizatorja vaje, GZ Trebnje, vsem udeležencem in podjetju Kopo d. o. o. Mirna, najlepša hvala.

Galerija slik (58)

Zadovoljni z rezultati državnega tekmovanja

15.09.2019 09:19 1 leto 8 mesecev nazaj

Iz Gasilske zveze Trebnje se je Državnega tekmovanja gasilske mladine v orientaciji na Kopah drugo soboto v septembru udeležilo 8 ekip, iz ostalih dveh zvez Gasilske regije Dolenjska pa še po dve ekipi iz GZ Novo mesto (gasilske pripravnice iz PGD Grmovlje) in iz GZ Šentjernej (ekipa pionirk in ekipa mladincev iz PGD Gorenje Vrhpolje).

Na Kopah je bil izjemen tekmovalni prostor, vreme (bolj oblačno) in brez dežja, naklonjeno tekmovalcem, le teren je bil bolj zahteven. Vendar ekipe so bile dobro pripravljene  in zagnane, tako da so naloge na kontrolnih točkah uspešno opravile in srečno pritekle na cilj ter dosegle naslednje rezultate:   

Kategorija Ekipa Mesto Mentor/-ica
pionirji: PGD Sveti Križ 2. mesto Aleš Zupančič
PGD Občine 5. mesto Uroš Primc
pionirke: PGD Trebelno 18. mesto Rok Sinur
mladinci: PGD Mokronog 8. mesto Tjaša Krmelj
mladinke: PGD Trebelno 10. mesto Tjaša Žagar
PGD Štatenberk 21. mesto Laura Starič
gasilci pripravniki: PGD Občine 13. mesto Vesna Smolič
PGD Dobrnič 20. mesto Alenka Vovko

Organizatorji so se zelo potrudili in odlično pripravili ter izpeljali tekmovanje za preko 800 tekmovalcev z mentorji iz celotne Slovenije.

Prijetna tekmovalna izkušnja za vse tekmovalke in tekmovalce ter njihove mentorje, hkrati pa tudi pridobljena nova znanja, ki jih bodo lahko s pridom uporabili pri nadaljnjem delu v gasilski organizaciji.

ISKRENE ČESTITKE!

Mladinska komisija GZT in
Gasilska zveza Trebnje

Galerija slik (32)

Odlično 2. mesto na državnem tekmovanju

15.09.2019 09:00 1 leto 8 mesecev nazaj

Danes, drugo soboto v septembru, je na Kopah potekalo Državno tekmovanje gasilske mladine v orientaciji v organizaciji Mladinskega sveta Gasilske zveze Slovenije in Gasilske zveze Mislinja.

Na razglasitvi so bili tekmovalci in spremljevalci trebanjske gasilske zveze presrečni, saj je tekmovalna ekipa PIONIRJEV PGD Sveti Križ (Občina Mokronog-Trebelno): Kevin KOPINA, Anže KRMC, Nejc ŽNIDARŠIČ in mentor Aleš ZUPANČIČ zasedla odlično 2. mesto in prejela zaslužen pokal ter medalje. 


ISKRENE ČESTITKE!

MK GZT in Gasilska zveza Trebnje

Galerija slik (3)

Organiziran prevoz na praznovanje 150-letnice gasilstva na Slovenskem

05.09.2019 22:01 1 leto 8 mesecev nazaj

Praznovanja 150-letnice gasilstva na Slovenskem se bo udeležila tudi Gasilska zveza Trebnje s člani, članicami, starejšimi gasilci in gasilkami, gasilsko mladino in praporščaki iz vseh 28 prostovoljnih gasilskih društev.  

Kar osem ekip na državno tekmovanje

05.09.2019 20:50 1 leto 8 mesecev nazaj

Od 16 ekip, ki so iz naše zveze sodelovale na Regijskem tekmovanju v orientaciji, ki je potekala 31. avgusta 2019 v PGD Groblje v Gasilski zvezi Šentjernej, se je na državno tekmovanje uvrstilo kar 8 naših ekip in sicer:

 • pionirji: PGD Sveti Križ, PGD Občine
 • pionirke: PGD Trebelno 
 • mladinci: PGD Mokronog
 • mladinke: PGD Trebelno, PGD Štatenberk 1 
 • gasilci pripravniki: PGD Dobrnič, PGD Občine                     

Povezava do rezultatov regijskega tekmovanja

Vsem ekipam in njihovim mentorjem želimo srečno in uspešno zastopanje naše zveze na Državnem tekmovanju v gasilski orientaciji v soboto, 14. septembra 2019, na Kopah.

Gasilska zveza Trebnje

90 let gasilke veteranke Marije Praznik

27.08.2019 14:45 1 leto 8 mesecev nazaj

V nedeljo, 25. avgusta 2019, je v Mačjem dolu zaokrožila 9 desetletij Marija (Micka) Praznik. 

Tovarišica Micka je v gasilskih vrstah že polnih 60 let. Gasilci domačega društva Šentlovrenc jo še bolje poznajo, saj je bila že od leta 1955, ko je nekaj časa živela z družino v takrat novem gasilskem domu, na letnih prireditvah dolgo nepogrešljiva kuharica in nasploh so ji gasilci ogromno pomenili ter jih je zato v svojem življenju velikokrat postavila na prvo mesto.

V jeseni življenja, ko je bila še zelo sposobna v hoji ali vožnji s kolesom,  se je pogosto udeleževala gasilskih predavanj, srečanj tudi v Trebnjem, ko je ni zadržal niti visok sneg. Skratka zelo prizadevna in požrtvovalna gasilka prostovoljka, ki je v pozni jeseni življenja zgovorna, svežih misli, opravilna, okna polna prelepih rož, še sama si kuha, pere, lika. Seveda pa so ji vedno na voljo tudi njeni - sin Zdenko in snaha Tanja, sin Brane, s katerim si imata vedno toliko povedati.  Tretji sin Marjan pa je malo dlje od njenega doma, je pa takrat srečanje bolj pristno, ko jo obišče. Za njeno družbo in budno varovanje pa poskrbi tudi mali kužek Bine, s katerim sta nerazdružljiva prijatelja.

Ob častitljivem jubileju dolgoletne gasilke Micke, so jo  v ponedeljek na njenem domu obiskale predstavnice Komisije za članice pri Gasilski zvezi Trebnje.  Predsednica Komisije, Olga Smolič, ji je ob vstopu v novo desetletje zaželela krepkega zdravja, da bodo dnevi visoke starosti čim lepše in kvalitetno preživeti.

Komisija za članice pri GZ Trebnje

Galerija slik (3)

PGD Sveti Rok prevzema novo vozilo GVM-1

22.08.2019 13:03 1 leto 8 mesecev nazaj

V PGD Sveti Rok, eno od treh društev GPO Šentrupert, ki sodi v GZ Trebnje, so v soboto, 24. avgusta 2019, pripravili vse nared za svečani dogodek, ko so kljub dežju predali svojemu namenu novo gasilsko vozilo GVM-1, sodobno in varno vozilo za prevoz moštva.

V 87 let starem društvu so nove pridobitve zelo veseli, saj bodo tako bolj varno vozili na razna tekmovanja od mladine do članov, članic in veteranov, na srečanja ter na družabne dogodke. Če bo potrebno, pa se bodo lahko hitro in varno odzvali tudi klicu na pomoč.

V svečani predaji ključa so sodelovali župan Občine Šentrupert, Andrej Martin Kostelec, ki je ključe novega vozila predal predsedniku Gregorju Škoporcu, ta pa poveljniku Marku Tršinarju,  ki je nato ključe izročil šoferju Ladu Markoviču.

Po podelitvi zahval številnim dobrotnikom, sponzorjem in donatorjem, je vozilo blagoslovil domači župnik Jakob Trček.

Zaradi močnega dežja, ki ni hotel prenehati ta večer, z društveno prireditvijo niso nadaljevali, ampak jo bodo izvedli v soboto, 7. septembra 2019.

Galerija slik (2)

Prenos datotek

Vabilo na praznovanje ob 120-letnici PGD Šentrupert

03.07.2019 08:14 1 leto 10 mesecev nazaj

Prostovoljno gasilsko društvo Šentrupert, člani, članice, mladina, starejši gasilci in gasilke se v teh dneh intenzivno pripravljajo za svečano počastitev jubileja.

Pred tem so že obnovili gasilski dom, hkrati tečejo prizadevanja za odkup zemlje ob tedanjem gasilskem domu, kar bo velikega pomena predvsem za njihovo operativno delovanje. 

Praznovanje bo potekalo dva dni:

 • v petek, 12. julija 2019, ob 20. uri vabijo v prostore Vinske kleti Frelih na SVEČANO AKADEMIJO ob 120-letnici, kjer bodo podelili društvena priznanja in zahvale ob jubileju.
 • v soboto, 13. julija, 2019, 18. uri pa bodo z veliko gasilsko parado na trgu v Šentrupertu svečano proslavili jubilej s podelitvijo priznanj in odlikovanj Gasilske zveze Slovenije ter z blagoslovom obnovljenega gasilskega doma.  Slavnostni govornik bo podpredsednik Gasilske zveze Slovenije, Jože Derlink.

Iskrene čestitke ob jubileju in "NA POMOČ!"

Galerija slik (1)

Dobrodelnost 11. pohoda članic GZS

08.07.2019 09:31 1 leto 10 mesecev nazaj

Pohodnice in pohodniki 11. pohoda članic gasilk Gasilske zveze Slovenije so se vabilu organizatorjev odzvali ne samo na pohod, ampak tudi na dobrodelno gesto – zbiranje prehrambnih artiklov in šolskih potrebščin za ljudi v stiski.

Tako so pohodnice in pohodniki zbrali lepo število različnih prehrambnih izdelkov in šolskih potrebščin. Na zaključek 11. pohoda, ki je potekal v Prostovoljnem gasilskem društvu Občine, so organizatorji pohoda povabili tudi Župnijsko Karitas Trebnje. Odzvala sta se vodja Ana Nahtigal in duhovni pomočnik Župnije Trebnje Slavko Kimovec.

Med kulturnim programom, ki so ga pripravili ob zaključku pohoda, sta tako predsednica Sveta članic GZS Elizabeta Čampa in predsednica Komisije za članice Gasilske zveze Trebnje Olga Smolič predali zbrane artikle predstavnikoma Župnijske Karitas Trebnje, gospa Ana Nahtigal pa je ob tem izrazila globoko zahvalo organizatorjem in vsem dobrotnicam ter dobrotnikom, ki imajo posluh za človeka v stiski.

Galerija slik (8)

Že 11. vsesplošni pohod članic gasilk Gasilske zveze Slovenije

07.07.2019 20:27 1 leto 10 mesecev nazaj

Prvo soboto julija zjutraj so se pohodnice gasilke in gasilci iz 22 gasilskih zvez in 12 gasilskih regij začeli zbirati pred Domom gasilcev v Trebnjem. Organizatorji in gostitelji so jih pričakali z jutranjim okrepčilom, Občinski pihalni orkester Trebnje z dirigentom Primožem Kravcarjem z vzpodbudno glasbo za lažji korak, z dobrimi željami pa so jih na pot pospremili predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, predsednica Sveta članic pri GZS Elizabeta Čampa, predsednica Komisije za članice Gasilske regije Dolenjska (GRD) Melita Blatnik, predsednik GRD in predsednik zveze gostiteljice Janez Bregant, v imenu občine Trebnje, po pooblastilu župana Alojzija Kastelica, pa novi častni občan Občine Trebnje Anton Strah; župan Občine Mokronog-Trebelno pa je vseslovenskim gasilkam pohodnicam poslal dobre želje po e-pošti.

 

Start 1. skupine na daljšo (15 km) Baragovo pot

Ob zvokih godbe in vodičih na čelu s Tomažem Kukenbergerjem, je na 15 km dolgo Baragovo pot krenila 1. skupina, ki jo je pred trebanjsko župnijsko cerkvijo pričakal domači župnik Jože Pibernik, jih povabil v cerkev, kjer jim je na kratko predstavil župnijo s poudarkom na velikega misijonarja Friderika Ireneja Barago in nadškofa Alojzija Šuštarja ter jim zaželel srečno pot, ki so jo nadaljevali po poti za trebanjskim gradom do Vrhtrebnjega. V tamkajšnjem društvu je bil postanek, kjer so jih prijazno sprejeli gasilke in gasilci ter vaščani tega kraja, jih oskrbeli z energijo, ki so jo potrošili v nadaljevanju poti preko Šahovca do Dobrniča. V dobrniški cerkvi, kjer je bil krščen tudi Friderik Baraga, so prisluhnili kratki predstavitvi Antona Perparja (predsednik Kulturno turističnega društva Dobrnič) in se v neposredni bližini zadržali še pri dobrniških gasilkah in gasilcih, kjer zopet ni šlo brez dodajanja energije. Nadaljevanje poti je potekalo preko Vrbovca, Železnega do Knežje vasi, kjer so malo bolj konkretno pomahali pohodnicam in pohodnikom, ki so imeli pred seboj še Malo vas s postankom pri rojstni hiši Friderika Barage, kjer jih je Uroš Primc obogatil z informacijami o življenju in delu Barage, nato pa so si ogledali še njegovo spominsko sobo. Po ogledu je sledilo še kratko nadaljevanje poti do cilja – vasi Občine, kjer so si ogledali Jurjevo domačijo ob vodenju Uroša Primca, tudi skrbnika Jurjeve domačije,  ki je od leta 2000 kulturno etnološki spomenik lokalnega pomena in ena od najzanimivejših kulturnih znamenitosti v občini Trebnje iz sredine 18. stoletja. V neposredni bližini so jih na prijetni lokaciji ob gasilskem domu PGD Občine pričakali gasilke in gasilci z dobrim golažem in hladno pijačo.

 

Start 2. skupine na krajšo (8 km) Baragovo pot

Za drugo skupino, ki se je odločila za krajšo, 8 km dolgo pohodno Baragovo pot, so trebanjski gasilci poskrbeli pred odhodom na pot še za predstavitev opreme in tehnike ter delovanja društva, nato pa jih je vodič Uroš Primc v spremstvu pomočnikov povabil na pot. Prvi postanek je bil že v župnijski cerkvi s kratko predstavitvijo domačega župnika, ki jih je nato pospremil še v Baragovo galerijo, kjer so si ob njegovi razlagi lahko ogledali zanimivo razstavo na temo Barage in čipke, ki je obsežen evropski projekt v več delih Občine Trebnje in klekljarske sekcije Žnurce, ki deluje v okviru Kulturnega društva Trebnje z namenom predstavitve življenja, dela in pomena Barage. Nato je tudi druga skupina na pot krenila za trebanjskim gradom do Odrge in do Vrhtrebnjega, kjer so jih prav tako zaustavili s prijazno gesto tamkajšnje gasilke in gasilci. Od tu so pot nadaljevali skozi Grmado (rojstni kraj nadškofa Alojzija Šuštarja) ter po gozdu do Male vasi, kjer je imela tudi ta skupina priložnost slišati predstavitev Uroša Primca o življenju in delu Barage, nato pa še ogled Baragove spominske sobe. Skoraj pred ciljem jih je čakala še krajša pot do Občin in tam tudi ogled Jurjeve domačije, nato pa prostor pod šotorom PGD Občine in okrepčilo z malico ter kulturnim programom, ki so ga pripravili v sodelovanju z izvajalci:  iz domačega društva harmonikarja Borut Čeh in Gašper Kek, dolenjski Serpentinšek v vlogi  Robija Glivarja (PGD Dobrnič) ter Mešani pevski zbor PGD Zbure (GZ Novo mesto) z zborovodkinjo Aleksandro Barič Vovk.  

S pravim gasilskim sodelovanjem tako vseslovenskih gasilk in gasilcev kot  Gasilske zveze Slovenije in Sveta članic GZS, Gasilske regije Dolenjska in Gasilske zveze Trebnje, njenih društev in Komisije za članice pri GZ Trebnje s predsednico Olgo Smolič, je 11. pohod članic gasilk GZS odlično uspel. Zato iskrena hvala prav vsem, ki so sodelovali pri tem projektu in pobudnikom pohodne tracije članic iz PGD Kamnik. Še posebna zahvala pa velja vodstvu, gasilkam in gasilcem iz PGD Trebnje, Vrhtrebnje, Dobrnič in Občine, ki so se na pohodni poti še dodatno potrudili v vlogi odličnih gostiteljev. Odlično vlogo sta opravila vodiča Uroš Primc in Tomaž Kukenberger s svojimi pomočniki vodiči, za kar jim velja tudi iskrena zahvala, kakor tudi  trebanjskim godbenicam in godbenikom, šoferjem gasilcem, ki so poskrbeli za šoferje pohodnic, Kulturnemu društvu Trebnje in Klekljarski sekciji Žnurce, Župniji Trebnje in župniku Jožetu Piberniku, TIC-u Trebnje in Občini Trebnje.

Optimistično v pričakovanju 12. vseslovenskega pohoda članic gasilk Gasilske zveze Slovenije v prihodnjem letu ponovno v Gasilski regiji Dolenjska.

Galerija slik (78)

Zaključni izpit za bodočih 25 gasilskih častnikov

30.06.2019 11:58 1 leto 10 mesecev nazaj

Od letošnjega februarja je v organizaciji Gasilske regije Dolenjska in nosilke izobraževanja, Gasilske zveze Trebnje, potekal tečaj za gasilskega častnika, ki obsega 98 ur usposabljanj, od tega 63 ur teoretičnih predavanj in 35 ur praktičnih vaj.

Po zaključku teoretičnih predavanj so v sredini aprila opravili prvo preverjanje znanja in zagovor seminarskih taktičnih nalog. V juniju so tečajniki opravili še preverjanje znanja iz teorije pred komisijo GZS, danes pa je 25 tečajnikov  (15 iz GZ Novo mesto, 4 iz GZ Šentjernej in 6 iz GZ Trebnje) in 4 predavatelji z gasilskimi kombiji odpotovalo na Ig, kjer bo potekalo (sklepno dejanje izobraževanja) celodnevno preverjanje praktičnega znanja tečajnikov na poligonu v tamkajšnjem Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje.  

Obsežni tečaji zahtevajo precejšnje število ur predavanj, vaj, priprav in izdelave taktične naloge ter izpitov.

Zato vse pohvale za vztrajno in požrtvovalno delo, ki ga vlagajo gasilke in gasilci v vse bolj zahtevno in odgovorno operativno gasilsko delo.  

Gasilska zveza Trebnje

Galerija slik (2)

»Gasilke dajmo, spet skupaj na že 11. pohod se podajmo!«

30.06.2019 11:57 1 leto 10 mesecev nazaj

Sobota, 6. julija 2019, se približuje že s kratkimi koraki. Tega dne bomo namreč s sodelovanjem preko 160 gasilk pohodnic iz 22 gasilskih zvez oz. iz 12 gasilskih regij, soorganizatorjev Gasilske zveze Slovenije, Gasilske regije Dolenjska in Gasilske zveze Trebnje nadaljevali pohodno tradicijo članic gasilk, ki so jo začeli in uspešno organizirali v  PGD in GZ Kamnik ter lani tako sklenili 10 letno tracijo.

V Kamniku je bilo vsakokrat zelo, zelo lepo. Tudi iz tega razloga je bila še večja želja po nadaljevanju tovrstne družabne in pohodniške tradicije, za katero so se zavzeli Sveta članic GZS in gasilke iz Gasilske regije Dolenjska (GRD).  Tako je letošnje nadaljevanje tradicije pristalo v Gasilski zvezi Trebnje v okrilju GRD, ki bo gostiteljica 11. pohoda članic Gasilske zveze Slovenije po Baragovi poti.  

Za vse udeleženke bo sprejem v soboto zjutraj od 7. do 7.30 pred Domom gasilcev PGD Trebnje. Ob tej priložnosti bodo pohodnice nagovorili in na pot pospremili predstavniki gasilske organizacije in lokalnega okolja; med drugim tudi predsednik GZS, Janko Cerkvenik. Tako se bo  na 15 km dolgo pohodno Baragovo pot podalo preko 90 pohodnic, ki jih bo pot vodila od Trebnjega preko Vrhtrebnjega, Šahovca, Dobrniča (ogled cerkve s kratko predstavitvijo), Vrbovca, Male vasi (ogled rojstne hiše Friderika Barage) in Občin (cilj), kjer bo možen tudi ogled Jurjeve domačije ter v dvorani gasilskega doma ogled filma o Baragi, ki so ga ustvarili na trebanjskem oratoriju leta 2016.

Uro pozneje se bodo po predstavitvi PGD Trebnje na pot podale še ostale pohodnice-ki, na krajšo, 8 km dolgo pot. Pri trebanjski cerkvi jih bo nagovoril trebanjski župnik Jože Pibernik s krajšo predstavitvijo cerkve in njene okolice ter z ogledom razstave v Baragovi galeriji, nato pa jih bo pot vodila od trebanjskega gradu do Vrhtrebnjega in nato do Grmade ob obronkih gozda do Male vasi in nato do cilja, kajti obe poti se bosta zaključili na Občinah, pri tamkajšnjih gasilkah in gasilcih predvidoma okrog 14. ure, kjer jih bodo postregli z malico in pijačo. Po okrepčilu pa bo sledil še krajši kulturni program in druženje.

Galerija slik (1)

35. srečanje gasilskih pevskih zborov in skupin Slovenije

04.06.2019 09:05 1 leto 11 mesecev nazaj

V organizaciji Gasilske zveze Slovenije in PGD Sevnica, ki je dan prej svečano obeležilo 140-letnico delovanja, je v soboto, 1. junija 2019,  ob 17. uri v prostorih Športnega doma Sevnica potekalo 35. srečanje gasilskih pevskih zborov in skupin Slovenije.

Nastopilo je blizu 300 gasilk in gasilcev, ki so dokazali, da niso vešči le v gasilskih nalogah, kot bi kdo mislil, ampak da jim je še kako blizu tudi kultura oz. glasba. Pobudnik in začetnik srečanja pred 35 leti je bil Janez Kolerič iz Šmartna pri Slovenj Gradcu.

Po slovenski himni, ki jo je zaigrala Godba KD Sevnica,  je pod vodstvom pobudnika srečanj Janeza Koleriča, zazvenela še Gasilska himna, ki letos praznuje 70-letnico rojstva, iz grl združenih moških pevskih zborov. Nato so zbrane pevke in pevce nagovorili predsednik društva gostitelja tov. Štefan Teraž, predsednik Gasilske zveze Sevnica Vincenc Knez, domači župan Srečko Ocvirk in predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, ki je dejal, da tudi po zaslugi gasilskih pevskih zborov slovenska pesem še dolgo ne bo zamrla.

V nadaljevanju je po eno pesem zapelo 14 različnih pevskih zasedb. Med njimi je bil tudi Gasilski pevski zbor PGD Trebelno pod vodstvom Boštjana Lazukiča, edini in hkrati prvi pevski sestav iz trebanjske gasilske zveze, ki se je letos že četrtič udeležil tradicionalnega gasilskega pevskega srečanja.

Posamičnim nastopom pevskih zasedb so za veličasten zaključek zazveneli še združeni moški pevski zbori s pesmijo Slovenec sem pod vodstvom Mateja Romiha, Oj, Triglav, moj dom z zborovodkinjo Tatiano Drabysheuskaja ter  združeni mešani in ženski pevski zbori z Viharnikom vrh gora pod vodstvom zborovodkinje Aleksandre Barič Vovk ter  s skladbo Pozdravna z mlado zborovodkinjo Katjo Feguš.

Galerija slik (20)

Tekmovanje starejših gasilk in gasilcev za pokal GRD

24.05.2019 12:44 1 leto 11 mesecev nazaj

Ta vikend bosta v okviru gasilskih tekmovanj posameznih zvez potekali tudi tekmi starejših gasilk in gasilcev za Pokal Gasilske regije Dolenjska (GRD). Prva tekma bo potekala v soboto, 25. maja 2019, v GZ Šentjernej pri gostiteljih gasilcih v Cerovem Logu, naslednji dan pa v GZ Novo mesto v PGD Brusnice. V pokalno tekmovanje se je prijavilo 17 ekip starejših gasilk in gasilcev iz Gasilske zveze Novo mesto, Šentjernej in Trebnje. Iz trebanjske gasilske zveze bodo v pokalu sodelovale ekipe starejših gasilcev iz PGD Mokronog, Sveti Rok, Velika Loka in Trebnje, iz slednjega društva pa še ekipa starejših gasilk.

Tretja tekma Pokala GRD bo potekala v okviru Tekmovanja Gasilske zveze Trebnje v nedeljo, 2. junija 2019, na Mirni, kjer bodo gostitelji gasilke in gasilci PGD Mirna. Na Mirni bo tako zadnja tekma pokala, kjer bodo znane prve tri ekipe posamezne kategorije 3. tekme ter najboljše tri ekipe posamezne kategorije v seštevku vseh treh tekem za Pokal GRD, za kar jim bodo podeljene medalje in pokali. 

Galerija slik (1)

RAZPIS za TABORJENJE GASILSKE MLADINE 2019

10.05.2019 14:53 2 leti 4 dni nazaj

ROK PRIJAV: ponedeljek, 27.5.2019, na GZ Trebnje po navadni pošti ali v poštni nabiralnik Zveze.

Vabilo na gasilsko orientacijo

10.05.2019 11:28 2 leti 4 dni nazaj

To soboto, 11. maja 2019, s pričetkom ob 7. uri, bo v sodelovanju s PGD TREBELNO na njihovem območju potekalo Tekmovanje GZT v orientaciji za gasilsko mladino 2019.

Na tekmovanje se je prijavilo 70 ekip (trojk)  iz prostovoljnih gasilskih društev Temeniške in Mirnske doline in sicer:

 • 20 ekip pionirji
 • 11 ekip pionirke
 • 15 ekip mladinci
 • 11 ekip mladinke
 • 11 ekip gasilci pripravniki
 • 2 ekipi gasilke pripravnice

Razglasitev rezultatov in podelitev pokalov ter medalj prvim trem ekipam v posamezni kategoriji bo potekalo predvidoma med 13. in 14. uro na Trebelnem, pri Lovskem domu Trebelno.

 

Veliko dela tekmovalcev, mentorjev in organizatorjev je potrebnega za ta projekt.

Zato lepo vabljeni, da vse skupaj počastite z obiskom tekmovanja.   

 

Pričakujemo vas,

Gasilska zveza Trebnje in Mladinska komisija

Ekskurzija gasilskih veterank in veteranov

30.04.2019 13:29 2 leti 14 dni nazaj

Komisija za veterane pri Gasilski zvezi Trebnje je po sprejetem programu tekočega leta izvedla ekskurzijo. Zanimanje zanjo je bilo izjemno veliko, zato se je komisija odločila, da isti program izpelje v dveh dneh. Tako sta po dva avtobusa starejših gasilk in gasilcev iz  prostovoljnih gasilskih društev Temeniške in Mirnske doline  zadnji četrtek in petek letošnjega aprila odpotovala na zanimivo enodnevno ekskurzijo v Hrvaško Zagorje. Ogledali so si Muzej in vas na prostem v Kumrovcu z rojstno hišo Josipa Broza - Tita. Odpeljali so se tudi do spomenika Matije Gubca, nato pa nadaljevali pot do največjega hrvaškega svetišča Marija Bistrica ter zaključili z ogledom  dvorca Trakošćan.

Zanimiv in bogat program je ponudil mnogo lepih znamenitosti različnih obdobij, ki sta jih posamezni skupini še dodatno približala in opolnomočila vodiča Vinko in Maja.

K tako lepi udeležbi so prav gotovo pripomogli požrtvovalni predsedniki komisij prostovoljnih gasilskih društev s poštenim delom na terenu, z osebnim stikom, prijaznimi besedami povabila in bolj natančno obrazložitvijo programa in tudi z obiskom ob pobiranju participacije.

Zato v imenu Komisije veteranov GZT iskrena hvala vsem udeležencem ekskurzije, vodički Maji in Vinku, predsednikom veteranskih komisij po društvih za odlično sodelovanje, Kmetijski zadrugi Trebnje, GZT za delno sofinanciranje projekta ter prevozniku Prijatelj iz Šentruperta.

Komisija za veterane pri GZ Trebnje 

Galerija slik (30)

Priprave za 11. pohod članic GZS po Baragovi poti

24.04.2019 07:56 2 leti 20 dni nazaj

Svet članic Gasilske zveze Slovenije (GZS) je Komisiji članic GZ Trebnje skupaj z Gasilsko regijo Dolenjska zaupal organizacijo in nadaljevanje tradicije pohoda članic GZS, za kar so do lani 10 let skrbele članice in člani Gasilske zveze Kamnik. V soboto, 6. julija 2019, se bodo po Baragovi poti podale članice gasilke iz prostovoljnih gasilskih društev celotne Slovenije.

Z velikim spoštovanjem pristopamo k temu projektu in z veseljem hkrati, da bomo ob tej priložnosti lahko slovenskim gasilkam in gasilcem pobliže predstavili našega velikega rojaka, misijonarja Barago, ter jih po njegovi poti spoznali z znamenitostmi in navdušili z lepotami naših krajev, narave in ljudi. 

V ta namen je že pripravljalna komisija pod vodstvom Uroša Primca na veliki ponedeljek popoldan opravila obhod krajše Baragove poti. Za sam pohod 6. julija 2019 bosta organizirani krajša in daljša Baragova pot – obe se bosta zaključili ne v Trebnjem, ampak na Občinah, pri tamkajšnjih gasilkah in gasilcih. 

Komisija za članice GZ Trebnje

Galerija slik (4)

Vabilo na pohod po obronkih požarnega okoliša PGD Občine

23.04.2019 11:52 2 leti 21 dni nazaj

Prenos datotek

Termini tekmovanj in rezultati na enem mestu

17.04.2019 14:55 2 leti 27 dni nazaj

Tekmovanje GZ Trebnje:

 • 1. junij 2019 za mladino (rezervni termin v primeru dežja 8. in 9. 2019)
 • 2. junij 2019 za člane, članice, starejše gasilke in gasilce

Regijsko tekmovanje za starejše gasilce in gasilke za Pokal Gasilske regije Dolenjska:

 • 25. maj 2019 v GZ Šentjernej
 • 26. maj 2019 v GZ Novo mesto
 • 2. junij 2019  v GZ Trebnje

Pokalno tekmovanje za:

 • 13.4.2019 - Pokal Občine Trebnje - Dobrnič kljukica rezultati
 • 28.6.2019 - Pokal Občine Mirna - Ševnica
 • 6.7.2019   - Pokal Občine Mokronog-Trebelno - Štatenberk

Regijsko izbirno tekmovanje  za državno tekmovanje v letu 2020: 

 • nedelja, 16. junija 2019, dopoldan - gasilska mladina 
 • nedelja, 16. junija 2019, popoldan - člani, članice, starejši gasilci in gasilke

Prvi častni predsednik GZ Trebnje

29.03.2019 07:11 2 leti 1 mesec nazaj

Na predlog Upravnega odbora GZ Trebnje so na 64. skupščini GZ Trebnje 22. marca 2019 tovarišu Antonu Strahu podelili funkcijo ČASTNI PREDSEDNIK GZ TREBNJE, ki je do lanske, 63. volilne skupščine, od 1990 neprekinjeno vodil trebanjsko gasilsko zvezo kot predsednik, ko je zaradi bolezni kot podpredsednik nasledil tedanjega predsednika Engelberta Škufco z Mirne.

Anton Strah je gasilec po duši in srcu že od pionirja dalje, ko je vstopil v Gasilsko društvo Velika Loka, kjer je zvest član še danes. V organih zveze je deloval že pred prevzemom predsedniške funkcije.

Njegova gasilska predanost, sposobnost, srčnost, spravljivost, vztrajnost in primeren, nevsiljiv pristop, tako do dela kot do ljudi; vse to je tov. Straha toliko časa obdržalo na predsedniški funkciji. Vse skozi je to delo opravljal kot popolni volonter. Nikoli mu ni bilo žal časa za gasilske potrebe, tudi za ceno suhega sena na travniku. Res je bil v vseh teh letih tako izjemno predan zvezi in gasilstvu na sploh, da se človek samo sprašuje, kako mu je poleg obilice dela na solidno vodeni kmetiji, službi, dokler še ni bil upokojen, in aktivnostih še v različnih oblikah  družbenega življenja uspelo še tako uspešno voditi gasilsko zvezo z 28 prostovoljnimi gasilskimi društvi.

Njegovo delo pa ni prisotno le na nivoju društva in zveze, ampak je bilo vidno tudi na nivoju Gasilske regije Dolenjska, kjer je bil v vlogi predsednika, bil tudi več mandatov član organov Gasilske zveze Slovenije. Od lanskega leta je v novem mandatu na GZ Trebnje predsednik Komisije za odlikovanja, na nivoju Gasilske zveze Slovenije pa član Časopisno-založniškega sveta.

Vedno je bil uspešen svetovalec in tudi pogajalec, če je bilo potrebno, pri investicijah društev in v gasilski zvezi. Zadnja velika pridobitev, ki je tudi levji delež njegovih zaslug, je novo vozilo - gasilska avtolestev, ki je za potrebe Temeniške in Mirnske doline prispela v Trebnje lani 30. novembra. 

Za predano in uspešno gasilsko delo je bil večkrat odlikovan na nivoju matične zveze in Gasilske zveze Slovenije, kjer je leta 2008 prejel tudi najvišjo gasilsko nagrado, Priznanje Matevža Haceta.

Tov. Anton Strah je v preko tridesetletni karieri na Gasilski zvezi Trebnje, predvsem kot njen predsednik, pustil tako močan pečat na različnih področjih naše gasilske organizacije, da je ni nagrade, s katero bi mu lahko izrekli zahvalo za njegovo neprecenljivo delo v gasilstvu. Iz globokega spoštovanja do njega samega in njegovega dela je bila tovarišu Antonu Strahu podeljena funkcija ČASTNI PREDSEDNIK GZ TREBNJE ob prisotnosti delegatov  društev in različnih gostov sosednjih gasilskih zvez, županov, ko je  ob svečani izročitvi polna dvorana stoje in  z aplavzom potrdila upravičenost izročitve funkcije. 

ISKRENE ČESTITKE!

Galerija slik (10)

Strokovna ekskurzija

28.03.2019 15:39 2 leti 1 mesec nazaj
Komisija za veterane GZT je na zadnji seji, 26. marca 2019, soglasno potrdila organizacijo strokovne ekskurzije v HRVAŠKO ZAGORJE.
 
Program:
 • SVETIŠČE MARIJA BISTRICA je največje Marijino svetišče na Hrvaškem.
 • GRAD TRAKOŠČAN je srednjeveški grad v hrvaškem Zagorju, ki je nastal ob koncu 13. stoletja izključno za obrambne namene. Strokovnjaki so si enotni, da je dvorec Trakošćan eden izmed najlepših in najbolje ohranjenih gradov Hrvaške bogate dediščine.
 • KUMROVEC – MUZEJ NA PROSTEM STARO SELO Idilična zagorska vasica Kumrovec leži v obmejnem pasu s Slovenijo ob reki Sotli, v vasici pa je glavna turistična zanimivost etnografski muzej.
Zaradi lažje organizacije bo isti program ekskurzije izvajan dva dneva (največ dva avtobusa na dan) in sicer:
 • ČETRTEK, 25. 4. 2019
 • PETEK, 26. 4. 2019
PRISPEVEK: 30 € na udeleženca
 
ROK PRIJAV: 10. april 2019
 
PRIJAVE (skupaj s prispevkom) zbirajo člani Komisije za veterane in jih ČIM PREJ oz. do zapolnitve razpoložljivih mest na avtobusih sporočijo na GSM 041 609 265 (Mojci v pisarno GZ Trebnje).
 
Zbrane prispevke do odhoda oddate v pisarni GZ Trebnje.
Odhod oba dneva ob 7. uri izpred gasilskega doma v TREBNJEM.
O pobiranju po postajališčih boste obveščeni po zbranih prijavah.
Malica (sendvič in pivo) bo organizirana na eni točk programa.
Kosilo bo postreženo popoldan na Bizeljskem.

Za dodatne informacije pokličite: 041 358 327 Stane Muhič ali 041 609 265 Mojca Femec.
Prenos datotek

64. skupščina Gasilske zveze Trebnje

14.03.2019 17:12 2 leti 2 meseca nazaj

Kot že vrsto let, je tudi letošnje leto potekala skupščina Gasilske zveze Trebnje, prva v novem mandatu, ko je po skoraj trideset letih steklo prvo leto predsedovanja z novim predsednikom Janezom  Bregantom.

64. skupščina po vrsti se je za 56 delegatov iz 28 prostovoljnih gasilskih društev trebanjske gasilske zveze ob prisotnosti gostov in članov Upravnega odbora, Poveljstva in Nadzornega odbora GZT letos po krožnem pravilu (vsako leto v drugi občini) odvijala v Mokronogu, pri tamkajšnjih gasilcih, ki so se izjemno potrudili pri soorganizaciji dogodka.

Za uglašeno delo skupščine je v uvodu poskrbel gasilec in operativec društva gostitelja harmonikar Tadej Grabnar, nato pa je delovna predsednica Snežka Bizjak povabila poročevalce o delu organov in komisij, od predsednika in poveljnika GZ, predsednic komisije za članice, mladino in nadzornega odbora ter predsednika komisije veteranov. Po poročilu verifikacijske komisije (91 % udeležba na skupščini)  so delegati po razpravi sprejeli in potrdili slišana poročila v skrajšani obliki (podrobna poročila so prejeli po e-pošti) o delu v preteklem letu. Preteklo leto je bilo delovno zelo bogato za preko 3000 člansko gasilsko družino Temeniške in Mirnske doline: od izobraževanj, tekmovanj, intervencij,  številnih vaj društev, sektorjev in GPO-jev in vaje GZT, nabav opreme in orodja, prenove gasilskih domov in otvoritev novega doma v PGD Lukovek, konec novembra pa še prihod nove avtolestve v PGD Trebnje, velike pridobitve za Temeniško in Mirnsko dolino, ki jo financirajo vse štiri občine. 

Tudi za tekoče leto so delegati potrdili obsežen delovni program organov GZT in komisij, ki bo za realizacijo zahteval tudi precejšnja finančna sredstva, ki jih bodo v večji meri prispevale vse štiri občine Temeniško-Mirnske doline. 

Za uspešno opravljeno delo na gasilskem področju preteklega leta, sta poleg gostov sosednjih zvez in drugih, zahvalo in pohvale izrekla prisotna župan Občine Mokronog-Trebelno, Anton Maver, in podžupan Občine Mirna, Zoran Remic, (trebanjski župan se je opravičil zaradi bolezni). Za uspešno delo zveze so zaslužni tako v organih in komisijah zveze kot člani, članice, mladina in starejši gasilci in gasilke, za kar jim velja  globoko spoštovanje in zahvala za predano in odgovorno delo v humani gasilski organizaciji. Na letošnji skupščini je vodstvo GZT posebno priznanje namenilo trem društvom: PGD Mokronog, PGD Trebnje in PGD Občine, ki so na podlagi celoletnih aktivnosti (izobraževanja, vaje, tekmovanja, intervencije…) in ocenjevanja društev ob končnem obračunu dosegla največje število točk.  Tanja Kužnik, ki se je udeleževala tekmovanj dvojic v Fire Combatu, in v skupnem Pokalu Gasilske zveze Slovenije skupaj z Andrejem Molekom iz PGD Žužemberk zasedla 3. mesto, je  bila prav tako opažena ob tej priložnosti.  

64. skupščino GZT je zaznamoval še en pomemben dogodek: bivšemu dolgoletnemu predsedniku, Antonu Strahu, je bila podeljena funkcija Častni predsednik GZ Trebnje.

S tem lepim dogodkom se je praktično sklenila 64. skupščina, ki je vodstvu Zveze in vsem članom naložila novih programskih in finančnih zalogajev v  tem letu, ko gasilci praznujemo 150-letnico gasilstva na Slovenskem, 70 let Gasilske zveze Slovenije in 50 let delovanja Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki.  

Galerija slik (32)

Svečana podelitev čina novim nižjim gasilskim častnikom

07.03.2019 10:51 2 leti 2 meseca nazaj

Od lanskega novembra do 3. februarja letos je na podlagi soglasja Gasilske zveze Slovenije v organizaciji Gasilske zveze Trebnje (GZT) potekalo izobraževanje na tečaju za nižjega gasilskega častnika.

Po programu tečaja so tečajniki v omenjenem obdobju ob vikendih (petek in sobota popoldan, nedelja dopoldan) opravili 69 ur teoretičnih predavanj in 44 ur praktičnih vaj. Predavanja so potekala v dvorani PGD Trebnje, praktični del pa prav tako v trebanjskem društvu v domu in na zunanjih površinah. Na praktičnih vajah so imeli tečajniki na razpolago gasilska vozila, gasilska vozila s cisterno in s pripadajočo opremo ter vso opremo in orodje, kot ga predpisuje učni program za ta tečaj. Predavatelji in inštruktorji so bili iz vrst gasilcev naše zveze z ustrezno predpisano gasilsko izobrazbo, en dan pa so vsi tečajniki morali svoje znanje pokazati še v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu pred strokovno komisijo tamkajšnjega centra.

Na večer ob dnevu žena je GZ Trebnje pripravila svečano podelitev čina nižjega gasilskega častnika, ki ga je z glasbenimi vložki obogatil Žan Trunkelj iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Log, z obiskom pa so dogodek počastili poleg predsednika in poveljnika GZT še njuna namestnika Peter Jarc in Lovro Hren, poveljnik Gasilske regije Dolenjska Martin Lužar ter gospod Anton Maver, župan Občine Mokronog –Trebelno. Po krajših pozdravnih besedah in čestitkah novim nižjim gasilskim častnicam in častnikom, sta poveljnik GZT in GRD, Janez Uhan in Martin Lužar podelila 23 novih činov. Med prejemniki sta bili tudi dve prejemnici čina.   

S čestitkami novim nižjim gasilskim častnicam in častnikom ter željo da bi pridobljeno znanje in sposobnosti čim bolj uspešno nadaljevali in nadgrajevali na vajah in jih uspešno delili tudi med svoje člane društva in širše,  je bil z glasbo harmonikarja Žana Trunklja svečani dogodek zaključen.

Galerija slik (29)

1. marec – DAN CIVILNE ZAŠČITE

05.03.2019 11:56 2 leti 2 meseca nazaj

Osrednja vsakoletna prireditev v počastitev dneva civilne zaščite že tradicionalno poteka na Brdu pri Kranju.

Za Dolenjsko in Belokranjsko regijo pa je tovrstna prireditev s podelitvijo priznanj Civilne zaščite letos potekala v Črnomlju, v tamkajšnjem kulturnem domu v ponedeljek, 4. marca, popoldan.

Na prireditvi, ki so jo obogatili mladi folklorniki OŠ Mirana Jarca in kvartet saksofonov Glasbene šole Črnomelj, vodil pa Jaka Bilkerbach, vodja kulturnega programa na črnomaljski območni izpostavi JSKD, je uvodoma pozdravil župan občine gostiteljice, Andrej Kavšek, slavnostni govornik pa je bil Janez Petrovič, vodja Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje Ig.

Na prireditvi sta nato poveljnik štaba CZ za Dolenjsko Klemen Gorše in Janez Petrovič posameznikom in organizacijam, ki delujejo v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, podelila priznanja Civilne zaščite.

Iz Temeniške in Mirnske doline so bili odlikovani z

 • Z BRONASTIM ZNAKOM CZJanez UHAN, poveljnik GZ Trebnje in Pavel ŽELEZNIK, PGD Mokronog, za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči.
   
 • S SREBRNIM ZNAKOM CIVILNE ZAŠČITE dr. Elizabeta ŽLAJPAH iz Zdravstvenega doma Trebnje za dolgoletno delo na področju zdravstvene oskrbe, usposabljanja krajanov s temeljnimi postopki oživljanja in pomoči reševalnim enotam ob najrazličnejših nesrečah.
   
 • ZLATI ZNAK CIVILNE ZAŠČITE je prejelo PGD ŠENTRUPERT ob letošnji 120. obletnici delovanja društva.

Vsem ISKRENE ČESTITKE za dolgoletno vestno in požrtvovalno delo na področju zaščite, reševanja in pomoči. 

Galerija slik (13)

Razširjena seja GRD z vodstvom GZS

22.02.2019 11:32 2 leti 2 meseca nazaj

Gasilska regija Dolenjska (GRD) je v torek, 26. februarja 2019, ob 18. uri v dvorani PGD Mokronog gostila sejo Regijskega sveta in Poveljstva Gasilske regije Dolenjska z vodstvom Gasilske zveze Slovenije (GZS).

GRD je ena od 17 regij Gasilske zveze Slovenije, ki združuje 86 prostovoljnih gasilskih društev v treh gasilskih zvezah: Novo mesto, Šentjernej in Trebnje.

Od lanskega leta v novem mandatu Regijskemu svetu Gasilske regije Dolenjska (GRD) predseduje predsednik Janez Bregant in Gasilska zveza Trebnje, katere predsednik je tudi on. Lanskega maja, na Kongresu Gasilske zveze Slovenije, sta bila izvoljena za nov petletni mandat na čelu naše krovne organizacije predsednik Janko Cerkvenik in poveljnik Franci Petek, ki se udeležujeta tudi srečanj na regijskih ravneh, saj je dobra komunikacija s terenom še kako pomembna za uspešno delovanje krovne organizacije.

Tako se je skupna seja Regijskega sveta in Poveljstva GRD z vodstvom Gasilske zveze Slovenije zgodila v torek, 26. februarja 2019, ob 18. uri v Mokronogu. Seje so se udeležili poveljnik GRD Martin Lužar, vsi trije predsedniki, poveljniki in njihovi namestniki gasilskih zvez, tajniki zvez, predsednik Komisije veteranov v regiji in predsednici Komisije za mladino in članice GRD. K pomembnemu dogodku je bil povabljen tudi župan Občine Mokronog-Trebelno, ki je takoj za uvodnim pozdravom predsednika Janeza Breganta zelo zgoščeno in pomenljivo izpostavil mlado Občino Mokronog-Trebelno, njene številne dosežke in uspešen razvoj občine ter predstavil pomembno delo petih gasilskih društev, pohvalil njihovo predano in koristno delo, ki ga opravljajo ob različnih situacijah  in predstavil izjemno lepo sodelovanje z gasilci in občino ter zvezo. Župan Maver se močno zaveda odgovornosti, ki jo ima do gasilske organizacije kot prva in odgovorna oseba občine, hkrati pa je tudi oseba, ki zelo visoko spoštuje gasilce, njihovo predano in koristno delo ter nudenje pomoči potrebnim v nesrečah. Spoštovanje do gasilcev je potrdil tudi s prijazno gesto dobrega gostitelja za vse udeležence torkovega posveta. 

Gosta sta najprej na kratko spregovorila o namenu in poteku teh srečanj in o aktualnostih, ki potekajo na nivoju GZS, nato pa sta se osredotočila na vprašanja, ki so jima bila že pred sejo poslana s strani Regijskega sveta in Poveljstva GRD.

Predsednik Janko Cerkvenik in poveljnik Franci Petek obljub nista delila, je pa predsednik Janko Cerkvenik med drugim zatrdil, da bodo še naprej vztrajali pri dosegu statusa gasilca. Za dosego le-tega pa je pomembno tudi to, da so gasilci enotni in da na takšen način, kot je tokratno srečanje, konstruktivno poiščejo najboljše predloge.

Vsekakor je bila razširjena seja priložnost za izmenjavo informacij o delu, rezultatih in poglobljenih razmišljanjih o nadaljnjem uspešnem medsebojnem sodelovanju, o izzivih, ki se nizajo tako vodstvu na vseh nivojih, kakor celotnemu članstvu 150-letne gasilske tradicije. Ob tej priložnosti je tov. Cerkvenik opozoril tudi na tri velike gasilske jubileje v letošnjem letu: 150 let gasilstva na Slovenskem, 50 let delovanja Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki in 70-letnica  ustanovitve Gasilske zveze Slovenije. Jubileji bodo obeleženi 7. in 8. septembra 2019 v Metliki, krona praznovanja visokih gasilskih bo svečana akademija novembra v Gallusovi dvorani  Cankarjevega doma.

Galerija slik (3)

19. zbor Mladinske komisije GZ Trebnje

22.02.2019 11:29 2 leti 2 meseca nazaj

Letošnjega januarju so potekali zbori mladih po prostovoljnih gasilskih društvih, kjer imajo delujoče mladinske komisije, ki so se jih udeležili delegati, člani Mladinske komisije GZ Trebnje (MK GZT). Po zaključenih zborih v društvih je sledila seja MK GZT z analizo delovanja komisij na območju trebanjske gasilske zveze in s pripravami za Zbor MK GZT, ki je potekal v petek, 1. marca 2019, v večnamenski dvorani Krajevne skupnosti Veliki Gaber.

Gostitelji iz PGD Veliki Gaber so za popestritev zbora, ki se ga je udeležilo 41 delegatov (od 52) iz 21 PGD oz. 79 % udeležbo, pripravili tudi kulturni program, v katerem sta sodelovala mlada harmonikarja, domačina pevka in kitarist ter članice Ženskega pevskega zbora KUD dr. Petra Držaja Veliki Gaber pod vodstvom Fani Anžlovar (v tem času so imele ravno pevsko vajo eno nadstropje nižje). Uvodoma je vse pozdravil poveljnik društva gostitelja, Peter Nose, ki je pohvalil delovanje mladine in izpostavil njen pomen delovanja mladine, saj so mladi izjemnega pomena za obstoj društva.

Predsednica MK GZT, Andreja Zupančič, je podala skrajšano verzijo pisnega poročila, ki so ga vse mladinske komisije društev prejele z vabilom. Komisija je poleg zborov mladih in zbora same komisije ter posveta mentorjev mladine v naši zvezi  v preteklem letu izvedla tudi tekmovanji v kvizu in orientaciji na nivoju zveze, ter regijsko  tekmovanje v orientaciji, ki je potekalo na območju Občine Šentrupert v soorganizaciji z Mladinsko komisijo Gasilske regije Dolenjska. Ekipe naše zveze so se udeležile regijskih tekmovanj v kvizu in orientaciji ter nekatere ekipe komisijo in zvezo uspešno zastopale tudi na državnih tekmovanjih. Med večjimi projekti MK GZT pa je zagotovo taborjenje gasilske mladine, ki ga že vrsto let uspešno in kvalitetno izvajajo v sodelovanju z GZ Škofja Loka v njihovem taboru  v kampu Veli Joža v Savudriji. V lanskem letu se je v dveh skupinah taborjenja udeležilo 99 otrok iz 19 društev naše zveze, ki jih je spremljalo z odgovorno nalogo v prvi skupini 15 in v drugi skupini 14 mentorjev z vodjo taborjenja Andrejo Zupančič.

Tudi za letošnje leto si je MK GZT zadala kar smele načrte od tekmovanj na nivoju zveze in regije, posvetov, pohoda gasilske mladine in taborjenja, ki je za številne mlade kar prijetna izkušnja in izziv hkrati, kjer poleg splošnih vsebin pridobivajo tudi gasilska znanja in veščine.

Predsednik GZ Trebnje, Janez Bregant, je pozdravil v imenu prisotnega poveljnika Janeza Uhana in v imenu zveze delovno predsedstvo v sestavi: Jaša Kolenc, Lovro Recelj in Lovro Zakrajšek ter zbrane delegate in njihove spremljevalce na 19. zboru MK GZT. Z zadovoljstvom je  ugotovil in pohvalil, da je delo mladinske komisije GZT in komisij po društvih zelo dobro, vendar nikoli tako dobro, da se ne bi dalo še kaj izboljšati. 

Predsednica Andreja je zbor mladih sklenila z zahvalo vsem, ki se trudijo v društvih in se odzivajo na aktivnosti komisije. Ker le obojestransko dobro sodelovanje lahko rodi tako dobre sadove ali še boljše.

Verjamemo, da bo ekipa Mladinske komisije GZ Trebnje na čelu z Andrejo Zupančič tudi v drugem letu novega petletnega mandata uspešno sledila ciljem sprejetega programa na petkovem zboru MK GZT. Hkrati pa želimo, da se uspešno že sedaj pripravljajo na velik izziv prihodnjega leta, ko bodo v soorganizaciji z Gasilsko zvezo Slovenije gostitelji Državnega tekmovanja v kvizu gasilske mladine. 

Galerija slik (17)

Vabilo na regijski posvet članic

12.02.2019 15:39 2 leti 3 mesece nazaj

Termini sej Komisije za odlikovanja GZ TREBNJE v letu 2019

03.01.2019 11:25 2 leti 4 mesecev nazaj
Termini
8.1.2019
6.2.2019
6.3.2019
24.4.2019
22.5.2019
19.6.2019
11.8.2019
27.11.2019

Na seji bodo obravnavani vsi predlogi, ki bodo prispeli najkasneje en dan pred zasedanjem Komisije.

Anton Strah,
predsednik Komisije

Voščilo

21.12.2018 19:39 2 leti 4 mesecev nazaj