35. srečanje gasilskih pevskih zborov in skupin Slovenije

04.06.2019 09:05 1 leto 2 meseca nazaj

V organizaciji Gasilske zveze Slovenije in PGD Sevnica, ki je dan prej svečano obeležilo 140-letnico delovanja, je v soboto, 1. junija 2019,  ob 17. uri v prostorih Športnega doma Sevnica potekalo 35. srečanje gasilskih pevskih zborov in skupin Slovenije.

Nastopilo je blizu 300 gasilk in gasilcev, ki so dokazali, da niso vešči le v gasilskih nalogah, kot bi kdo mislil, ampak da jim je še kako blizu tudi kultura oz. glasba. Pobudnik in začetnik srečanja pred 35 leti je bil Janez Kolerič iz Šmartna pri Slovenj Gradcu.

Po slovenski himni, ki jo je zaigrala Godba KD Sevnica,  je pod vodstvom pobudnika srečanj Janeza Koleriča, zazvenela še Gasilska himna, ki letos praznuje 70-letnico rojstva, iz grl združenih moških pevskih zborov. Nato so zbrane pevke in pevce nagovorili predsednik društva gostitelja tov. Štefan Teraž, predsednik Gasilske zveze Sevnica Vincenc Knez, domači župan Srečko Ocvirk in predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, ki je dejal, da tudi po zaslugi gasilskih pevskih zborov slovenska pesem še dolgo ne bo zamrla.

V nadaljevanju je po eno pesem zapelo 14 različnih pevskih zasedb. Med njimi je bil tudi Gasilski pevski zbor PGD Trebelno pod vodstvom Boštjana Lazukiča, edini in hkrati prvi pevski sestav iz trebanjske gasilske zveze, ki se je letos že četrtič udeležil tradicionalnega gasilskega pevskega srečanja.

Posamičnim nastopom pevskih zasedb so za veličasten zaključek zazveneli še združeni moški pevski zbori s pesmijo Slovenec sem pod vodstvom Mateja Romiha, Oj, Triglav, moj dom z zborovodkinjo Tatiano Drabysheuskaja ter  združeni mešani in ženski pevski zbori z Viharnikom vrh gora pod vodstvom zborovodkinje Aleksandre Barič Vovk ter  s skladbo Pozdravna z mlado zborovodkinjo Katjo Feguš.

Galerija slik (20)