Članice gasilke ustvarjale

24.12.2021 12:44 1 leto 9 mesecev nazaj

Komisija za članice pri Gasilski zvezi Trebnje je tradicijo izdelovanja novoletnih voščilnic že drugo leto zapored zaradi trenutnih neugodnih korona razmer izvedla na domu članic, nekatere pa celo v matičnem gasilskem domu. Na razpis Komisije se je odzvalo 44 članic iz  15 od 28 PGD  trebanjske gasilske zveze: PGD Vrhe, Velika Strmica, Šentlovrenc, Mirna, Veliki Gaber, Trebnje, Občine, Štatenberk, Selo pri Mirni, Velika Loka, Čatež pod Zaplazom, Trebanjski vrh, Sela pri Šumberku, Trebelno in Vrhtrebnje.

Po predlogi in pripravi materiala mentorice Jasmine Dolenec,  tudi namestnice predsednice Komisije za članice pri GZT, so zainteresirane članice na dom prejele paketek z materialom ter po navodilu mentorice in tudi z uporabo lastne kreativnosti in iznajdljivosti,  izdelale nekaj manj kot 400 novoletnih voščilnic.

Letošnje število voščilnic so dvakratno povečale. To pa z namenom, da poleg izdelave voščilnic za potrebe zveze, izdelajo še voščilnice za vse varovance Doma starejših občanov Trebnje (DSO Trebnje) in Enote Šmarjeta.

Vodstvo Komisije je idejo predstavilo vodstvu DSO Trebnje, kjer je bila dobrodelna ideja članic  sprejeta z velikim navdušenjem in so jo tudi uspešno uresničile.

Hvala vsem članicam, ki ste sodelovale pri projektu in se potrudile pri izdelavi voščilnic.

 

Komisija za članice GZ Trebnje

Galerija slik (17)

Gasilke predale voščilnice DSO Trebnje

24.12.2021 12:59 1 leto 9 mesecev nazaj

Letošnjo izdelavo novoletnih voščilnic za potrebe Gasilske zveze Trebnje je Komisija za članice pri zvezi razširila z dobrodelno noto. Novoletne voščilnice so izdelale še za vse varovance  Doma starejših občanov Trebnje (DSO Trebnje) in Enote Šmarjeta.

Zainteresirane članice gasilke (nekatere so povabile k sodelovanju tudi mladino) so izdelovale voščilnice na domu ali pa celo v matičnem gasilskem domu po predlogi in navodilih mentorice Jasmine Dolenec ter ob lastni kreativnosti. Izdelane voščilnice so opremile še s prazničnim voščilom in željam za novo leto. Tako pripravljene voščilnice je Olga Smolič, predsednica Komisije za članice pri Gasilski zvezi Trebnje, v ponedeljek, 20. decembra 2021, predala direktorici DSO Trebnje,  Petri Kušar Stojakovič  in Mateji Vidmar. Obe sta bili navdušeni in hvaležni  za preko 200 voščilnic tako  Komisiji za članice, kot vsem članicam gasilkam, ki so sodelovale pri tem dobrodelnem projektu.

Na voščilnice bodo v DSO navedli še imena in priimke njihovih varovancev ter jim jih pred božičem izročili.

Komisija za članice GZ Trebnje

Galerija slik (2)

Gasilka Mari in njenih 80 let

04.12.2021 10:24 1 leto 9 mesecev nazaj

Letošnji zadnji novembrski dan je praznovala okrogli življenjski jubilej Mari Logar z Migolice pri Mirni.

Mari je poznana kot vsestranska oseba, vedno pripravljena priskočiti na pomoč, iznajdljiva, nasmejana in zna ljudi okrog sebe spraviti v dobro voljo.

Tudi med gasilkami in gasilci, pa ne samo matičnega društva PGD Selo pri Mirni, kjer je članica že preko 40 let, ampak njena pripravljenost in zavzetost za aktivno delo v gasilskih vrstah se je izkazala tudi v organih Gasilske zveze Trebnje. Najprej kot članica Predsedstva GZT, nato pa kar tri mandate v vlogi predsednice Komisije za članice pri GZT. Pod njenim vodstvom je Komisija povezala članice društev Temeniške in Mirnske doline ter resnično pognala korenine.  Programi Komisije so bili iz leta v leto bolj vsebinsko bogati z novimi projekti, od katerih nekateri tradicionalno potekajo še danes. Z gasilkami po Sloveniji je navezala številne stike in prijateljstva ter tako medsebojno povezala članice komisij tudi preko meje s članicami pobratene Gasilske zveze Velika Gorica na Hrvaškem.

Ob obisku za Marin 80. rojstni dan, sta z aktualno predsednico Komisije za članice GZ Trebnje, Olgo Smolič, obudili številne dogodke in se ob njih tudi prisrčno nasmejali, saj je v njej še vedno humorna žilica, ki jo je sproščala v številnih skečih in do solz nasmejala ne samo številne gasilke, ampak tudi ostalo poslušalstvo na raznih gostovanjih in ob različnih priložnostih z dramsko skupino DU Mirna.  

Gasilko Mari spoštujemo in cenimo njeno predano delo v gasilski organizaciji, ki ga je opravljala vrsto leto tako zavzeto in srčno, za kar smo ji resnično hvaležni. V jeseni življenja, v novi desetici, ji želimo  predvsem zdravja in dobre volje.

Komisija za članica in
Gasilska zveza Trebnje

 

Galerija slik (4)

Prenos datotek

32. posvet GZS za članice

23.11.2021 19:32 1 leto 10 mesecev nazaj

Posvet je bil prvotno načrtovan v živo v Cerknem, vendar se je zaradi zaostrenih epidemičnih razmer zgodil le spletno v soboto, 20. novembra 2021, od 8.30 do 14. ure.

V pisarni GZ Trebnje sta ga na interaktivnem zaslonu preko ZOOM-a spremljali predsednica in njena namestnica, Olga Smolič in Jasmina Dolenec. Posvet je bil vsebinsko bogato zasnovan in izpeljan z različnimi in pomembnimi temami: Aktivnosti v gasilski organizaciji sta predstavila predsednik in poveljnik GZS, Janko Cerkvenik in Franci Petek, o nasledstvenem kadrovanju v gasilski organizaciji je spregovoril in članice nagovoril pred novimi volitvami v letu 2023 sam predsednik GZS. Direktor in poveljnik ZGRS Sežana je predstavil Požare v Makedoniji, namestnica predsednika GZS, dr. Janja Kramer Stajnko, je predstavila novi Priročnik za članice, ki naj bi se pridružil gasilski literaturi še v tem letu. V prihodnjem letu bo potekala gasilska olimpiada v Celju, katere zahtevno organizacijo je predstavil Zvonko Glažar, podpoveljnik GZS. Nova predsednica Sveta članic od letošnjega Plenuma GZS, Jasmina Vidmar,  je v sklepnem delu 32. posveta za članice predstavila še aktualnosti v Svetu članic GZS ter sklenila 32. posvet v želji, da bi se prihodnje leto le uspele srečati v živo.

Galerija slik (5)

Delavnica izdelovanja voščilnic

15.11.2021 14:19 1 leto 10 mesecev nazaj

Delavnica izdelovanja voščilnic bo potekala 27.11.2021 od 15. ure dalje v dvorani PGD Trebnje.

Če razmere covid-19 ne bodo dopuščale delavnice v živo, bo delo potekalo na domu zainteresirane članice gasilke (kot preteklo leto).


ROK PRIJAV: 22. 11. 2021

 • GSM 041 358 442 (Olga),
 • 041 609 265 (GZT)

 

Lepo vabljene k sodelovanju,

Olga Smolič, predsednica komisije za članice

 

Obvestilo:

Delavnica izdelovanja voščilnic v živo ODPADE.

Potekala bo le na domu zainteresirane članice gasilke.

 

Prenos datotek

Operativna vaja Gasilske zveze Trebnje

09.11.2021 12:33 1 leto 10 mesecev nazaj

V okviru številnih gasilskih aktivnosti v mesecu požarne varnosti, se je z istim namenom prvo soboto letošnjega novembra odvijala tudi operativna  vaja Gasilske zveze Trebnje, po krožnem pravilu v Občini Mokronog-Trebelno, v podjetju Sep d.o.o. Mokronog. 

Organizatorji, pod vodstvom poveljnika GZT, Janeza Uhana, so za predpostavko vaje v elaborat, po katerem je vaja potekala navedli, da je med vzdrževalnimi deli v novem skladišču v podjetju Sep d.o.o. Mokronogu prišlo do začetnega požara, katerega zaposleni niso uspeli sami pogasiti. Zato so takoj poklicali na številko 112 in ob 8.30 je Regijski center za obveščanje Novo mesto alarmiral gasilske enote GPO Mokronog-Trebelno: osrednjo enoto PGD Mokronog, ter ostale enote GPO-ja: PGD Trebelno, Velika Strmica, Štatenberk in Sveti Križ. Po ogledu stanja je vodja intervencije, Matjaž Lovše, razporedil enote in zaradi obsežnega požara, ki se je razplamtel, zahteval še dodatno alarmiranje osrednjih enot: PGD Mirna, Šentrupert in Trebnje. Enote so izvajale gašenje, preiskovanje, reševanje in prezračevanje. Po koncu vaje je vodja intervencije na parkirišču pred podjetjem postrojil udeležence vaje, kjer sta se pridružila tudi župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver in predstavnik podjetja Sep d.o.o. Mokronog, Andrej Rajk. Temu je sledila analiza vaje, kjer so najprej imeli besedo vodje enot, nato pa vodja intervencije in poveljnik GZT. Ob zaključku analize sta se k besedi vključila tudi župan in predstavnik podjetja. Oba sta bila mnenja, da je bila vaja dobro načrtovana in tudi korektno ter zavzeto izpeljana s strani vseh sodelujočih. Vsi skupaj, tako vodstvo podjetja, kot župan in člani gasilskih enot so pridobili nove poglede in pomembne informacije, ki so tako razširile obzorja za hitro in učinkovito posredovanje v primeru prave intervencije.

Na sobotni vaji je sodelovalo 56 gasilk in gasilcev z vodij enot in vodstvom vaje. Ob tem velja zahvala vsem sodelujočim gasilcem in gasilkam, vodstvu Sep d.o.o. Mokronog, županu Občine Mokronog-Trebelno ter občinam Temeniške in Mirnske doline, ki podpirajo gasilske aktivnosti. 

Galerija slik (35)

Nadomestna člana Komisije za veterane GZ Trebnje

09.11.2021 12:28 1 leto 10 mesecev nazaj

Po odstopni izjavi Ivana Zajca (PGD Čatež pod Zaplazom za sektor Velika Loka) iz zdravstvenih razlogov in smrti Srečka Križnika (PGD Selo pri Mirni za GPO Mirna)  letošnjega marca, so društva sektorja Velika Loka in GPO Mirna predlagala nadomestna člana:

 • Ladislav BREGAR, PGD Čatež pod Zaplazom
 • Franc GREGORČIČ, PGD Ševnica

Oba člana sta bila potrjena tudi na 7. redni seji Komisije za veterane GZT, ki je potekala 4. novembra 2021. 

Galerija slik (2)

Odprt razpis usposabljanj GZS za 1. polletje 2022

26.10.2021 10:03 1 leto 11 mesecev nazaj

V Vulkanu je razpis usposabljanj GZS za 1. polletje 2022.

ROK PRIJAV:  16. november 2021 do 24:00.

Vse prijave PGD mora obvezno potrditi tudi GZT, sicer bo prijava nepredmetna.

V kolikor boste prijave oddajali v torek, 16. 11. 2021, izven delovnega časa Zveze, vas prosimo, da pokličete na 041 609 265.

Vabilo na pohod regijskih članic gasilk

23.09.2021 12:09 2 leti 1 dan nazaj
Prenos datotek

66. skupščina Gasilske zveze Trebnje uspešno zaključena

14.09.2021 13:41 2 leti 10 dni nazaj

Lani je Gasilska zveza Trebnje (GZT) zaradi razmer koronavirusa 65. skupščino izvedla  korespondenčno, slavnostni del, ob praznovanju 65. obletnice delovanja zveze, pa je načrtovala v jeseni. Ker razmere niso dopuščale, je bil svečani del združen z letošnjo 66. skupščino, ki jo je GZT izvedla v soboto, 4. septembra, in z njo po ustaljenem krožnem pravilu gostovala v Občini Šentrupert, v tamkajšnjem  Prostovoljnem gasilskem društvu (PGD) Sveti Rok.

Po himni, ki so jo zapele gostje vokalne skupine Lilith iz Šentruperta, je sledil pozdrav namestnika predsednika Petra Jarca delegatom in gostom, nato pa je vokalna skupina odpela še tri skladbe. Sledila so poročila organov in komisij zveze za preteklo leto, ki je bilo kar precej okrnjeno zaradi covida-19 na vseh področjih delovanja gasilske zveze in društev. Predstavljen je bil tudi program dela, ki je do tega časa že delno realiziran. Finančni plan tekočega leta celotne zveze je bil potrjen za preko 600.000 EUR, od tega bodo preko 400.000€ namenili investicijam (poplačilo nabave vozil v preteklem letu v PGD Ponikve in Trebnje, novogradnja gasilskega doma v PGD Šentlovrenc in Trebanjski vrh, odplačilo kredita za avtolestev vseh štirih občin ter nabava osebne varovalne opreme), ostalo pa je namenjeno za redno delovanje društev in zveze, izobraževanja in tekmovanja, zavarovanje tehnike, gasilskih domov in opreme ter članstva in podmladka ter za delovanje komisij.

Ob tej priložnosti so izvedli tudi nekaj podelitev nagrad, napredovanj, priznanj in odlikovanj.

Prejemniki nagrade – vrednostni bon -  so bili ekipa pionirjev z mentorjem Alešem Zupančičem, ki so v letu 2019 na Državnem tekmovanju v orientaciji osvojili 2. mesto.

Priznanje s praktično nagrado za leti 2019 in 2020 so podelili najboljšim trem društvom, ki so pri ocenjevanju društev zbrala največ točk. Za leto 2019 so bili nagrajeni PGD:  Trebnje, Mokronog in Trebelno, ta leto 2020 pa Mokronog, Dobrnič in Trebnje.

V letu 2019 so z uspešno zaključenim tečajem napredovali v naziv gasilskega častnika: Andrej Avguštinčič, Blaž Rajar, Andrej Ulepič – vsi PGD Ponikve, Mojca Kristan in Martin Vencelj – PGD Trebnje in  Stanislav Bevec iz PGD Trebelno.

V čin višji gasilski častnik je po opravljenem tečaju napredoval Janez Pečnik iz PGD Selo pri Mirni.

V letu 2020 je obiskoval tečaj za sodnika gasilskih in gasilsko-športnih tekmovalnih disciplin in ga tudi uspešno opravil  Sašo Gliha iz PGD Ponikve pri Trebnjem.

Na skupščini so podelili tudi 12 Priznanj Gasilske zveze Trebnje: Mojca Pekolj, Dušan Skerbiš, Anton Maver, Andrej Martin Kostelec, Alojzij Kastelic, Mešani pevski zbor PGD Zbure, Občina Mirna, Mokronog-Trebelno, Šentrupert in Trebnje, Martin Lužar, poveljnik Gasilske regije Dolenjska in Marjan Šmalc, regijski poveljnik štaba za civilno zaščito.

Državna odlikovanja,  ki jih je podelil član Poveljstva Gasilske zveze Slovenije in poveljnik Gasilske regije Dolenjska, Martin Lužar, so prejeli: Gasilsko odlikovanje I. stopnje (posmrtno) sta prevzela žena in sin pokojnega Srečka Križnika iz PGD Selo pri Mirni, Gasilsko plamenico II. stopnje Slavko Kocjan iz PGD Štatenberk, plamenico PGD Selo pri Mirni ob lanski 100. obletnici društva ter  bronasto plaketo GZS za lansko 110. obletnico PGD Ponikve pri Trebnjem.   

Med gosti so bili tudi predstavniki pobratene Vatrogasne zajednice grada Velika Gorica, ki so se ob tej priložnosti zahvalili gasilski zvezi in gasilcem za nesebično pomoč, ki so jo nudili na njihovem območju po potresu konec lanskega decembra.  

Galerija slik (62)

Andreja in Franci prejemnika Priznanja Civilne zaščite

30.06.2021 08:52 2 leti 2 meseca nazaj

Na slavnostni seji ob 13. Prazniku Občine Trebnje sta bili podeljeni še priznanji Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ki so sicer tradicionalno podeljena na regijski slovesnosti ob 1. marcu, mednarodnem dnevu Civilne zaščite. V Trebnjem je poveljnik Civilne zaščite za Dolenjsko, Marjan Šmalc, podelil dva bronasta znaka Civilne zaščite za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči.

Prejemnika sta bila:

ANDREJA ZUPANČIČ

Andreja je prostovoljna gasilka že polnih 24 let. Izhaja iz družine, kjer je gasilstvo močno zakoreninjeno že več generacij. Njeni začetki v gasilstvu so se začeli v PGD Šentlovrenc, kjer aktivno deluje še danes. V gasilske vrste pa je vključila moža in hčerko. Kljub družini, službi, pa tudi bolezni, njena aktivnost ne ugasne. Še več. Njeno aktivno delo iz društva se je razširilo še na Gasilsko zvezo Trebnje, pa v gasilsko regijo in celo do Gasilske zveze Slovenije, kjer je v tem mandatu članica Mladinskega sveta GZS. 

Hkrati je več mandatov sodelovala v Mladinski komisiji GZ Trebnje in sedaj je že drugi mandat v vlogi njene predsednice. Pod njenim vodstvom MK GZT deluje zelo dobro, zelo dobro povezuje tudi mladinske komisije v Gasilski regiji Dolenjska. V domači zvezi potekajo številni projekti za gasilsko mladino in tudi na nivoju regije. Med najbolj uspešnimi je zagotovo vsakoletno taborjenje gasilske mladine v kampu Veli Jože v Savudriji, kjer tabori v dveh skupinah med 50 in 100 mladih gasilčkov. Kljub zavedanju velike odgovornosti, je pogumna in povezovalna, da z močno in zanesljivo ekipo mentorjev vsako leto uspešno vrnejo staršem zdrave in zadovoljne otroke.

Poleg tega je Andreja tudi nepogrešljiva predavateljica pri izobraževanjih, ki jih organizira zveza, ali pa gasilska sodnica na tekmovanjih zveze in regije. 

Veseli smo in ponosni na Andrejo, ki je izjemen motor in vir pozitivne energije. Kljub skrbi za družino in ob službeni obveznosti v Ljubljani, najde čas za delo z gasilsko mladino, za uspešno vodenje Mladinske komisije GZT in se posveča celo drugim gasilskim aktivnostim, za kar smo ji zelo hvaležni. 

Naj bo njeno prizadevno in uspešno delo v gasilski in humani organizaciji močan zgled tudi drugim.

 

FRANCI HROVATIČ

Franci je v gasilske vrste vstopil pred 36 leti in ta ljubezen do humanega poslanstva je živa še danes.

Pred 11 leti se je vključil v PGD Čatež pod Zaplazom, kjer  živi in dela, pred tem pa je bil član PGD Polica. Opravil je številna gasilska izobraževanja, med drugim tudi za sodnika gasilsko športnih tekmovalnih disciplin, od leta 2012 pa je tudi predsednik matičnega društva.

Na tekmovalnem področju je izjemno prizadeven in strokoven. Aktiven je tudi v  Gasilski zvezi Trebnje, kjer je že drugi mandat pomočnik poveljnika GZT za tekmovanja.  Hkrati je tudi zelo aktiven v vlogi gasilskega sodnika, saj sodi na številnih tekmovanjih v domači zvezi, gasilski regiji in v številnih društvih in zvezah izven meja matične zveze. S svojo pripravljenostjo za gasilsko delo je navdušil tudi družinske člane. Njegova pripadnost gasilski organizaciji je na zelo visokem nivoju, zato Francija cenimo in spoštujemo za njegovo požrtvovalno delo v gasilski organizaciji, v matičnem društvu, v gasilski zvezi, regiji ter širše.

 

Podeljeno priznanje CZ obema prejemnikoma je le skromna zahvala in pozornost za njuno dolgoletno prostovoljno, predano in plemenito delo v gasilski organizaciji.

Naj bo hkrati tudi vzpodbuda za nadaljevanje zavzetega in prizadevnega dela na različnih področjih in nivojih prostovoljnega gasilstva.  

K skupinski sliki prejemnikov bronastega znaka CZ sta poleg vodstva GZ Trebnje in članov PGD Občine pristopila tudi častni predsednik GZT Anton Strah ter dolgoletni predan gasilec v društvu in zvezi ter letošnji prejemnik Plakete Občine Trebnje, Stane Gorec iz PGD Občine.

OBEMA PREJEMNIKOMA in tudi STANETU GORCU, ISKRENE ČESTITKE!

Galerija slik (5)

1. pohod članic GZT z izobraževanjem

15.06.2021 17:03 2 leti 3 mesece nazaj

Druga sobota v juniju je bila kot naročena za udeleženke 1. pohoda gasilk GZT. Pri gasilskem domu PGD Občine je od 14.30 do 15. ure potekalo zbiranje prijavljenih udeleženk. Pred začetkom sta jih nagovorila predsednik GZT Janez Bregant in poveljnik PGD Občine, Nejc Trlep.  Temu sta sledili na dveh mestih pri gasilskem domu delavnici po 45 minut iz prve pomoči: oskrba ran, ki jo je vodila gasilka in pohodnica Andreja Zupančič (članica PGD Šentlovrenc) ter oživljanje s pomočjo AED, kar sta vodila Vesna Glivar in Nejc Trlep (oba člana PGD Občine, Vesna pa tudi pohodnica).  Ko je bil prvi krog delavnic zaključen, sta se skupini po kratki pavzi zamenjali. Po zaključku izobraževalnega dela je Tanja Gorec, vodja pohoda in članica PGD Občine, udeleženke pred startom seznanila z osnovnimi informacijami predvidene poti, sprotne pomembne informacije pa je podajala med samim pohodom.

Vmesni postanek pohoda je bil pri gasilkah in gasilcih PGD Velika Loka, kjer so Simon Erjavec, Andraž Kovačič in Blaž Šlajpah  pripravili izobraževalni delavnici: predstavitev in uporaba radijske postaje ter izolirnega dihalnega aparata, gasilke pa opojni napitek, Ksenja Razdrh in Jasmina Dolenec pa slastne prigrizke.

Pred odhodom na zadnji del pohoda, so ob okroglem jubileju (13. junija) čestitali dolgoletnemu predanemu in zavzetemu gasilcu, veteranu, Jožetu Klemenčiču, ki ni samo aktiven član v PGD Velika Loka. Njegovo prostovoljno zavzeto in odgovorno delo je že dolga leta prisotno tudi v organih, komisijah in pri projektih GZT. Zato so mu ob tej priložnosti podpredsednik in poveljnik GZT Milan Kastelic in Janez Uhan ter Olga Smolič, predsednica Komisije članic gasilk GZT, čestitali v imenu vodstva in organov GZT. Ob tem je slavljenec v kratkem predstavil svojo gasilsko pot in delo ter se postavil med zbrano druščino za skupinsko fotografijo.

Po pogostitvi (presenečenje), ki jo je pripravil slavljenec v garaži PGD Velika Loka, so pohodnice krenile na pot in jo sklenile v večernih urah na Občinah, kjer je zainteresirane pohodnice pričakal še skrbnik Jurjeve domačije, muzeja kulturne dediščine,  Uroš Primc, druge so odšle na svoje domove.  Uroš je z zanimivim vodenjem popeljal pohodnice po domačiji, da sploh ni bilo možnosti pomisleka na utrujenost.

1. pohod gasilk je ob složnem meddruštvenem gasilskem sodelovanju in tudi posameznikov, za kar velja vsem in vsakemu posebej iskrena hvala, zelo lepo iztekel in je že sedaj jasno, da bo tovrstna aktivnost postala nova stalnica Komisije gasilk pri GZT. Vsakoletna organizacija pohoda v  drugem gasilskem poveljstvu vseh štirih občin, bo med drugim tudi prijetna priložnost za spoznavanje krajev in lepot naše doline ter krajev in lokacij gasilskih domov, kakor tudi možnost še bolj pristnih medsebojnih stikov in druženj gasilk in gasilcev Temeniške in Mirnske doline. 

Besedilo in foto: Mojca Femec

Komisija za članice GZT

Galerija slik (35)

Prenos datotek

Čestitka ob mednarodnemu dnevu gasilcev

08.06.2021 09:54 2 leti 3 mesece nazaj

Spoštovane gasilke in gasilci, člani in članice gasilske organizacije,

ob današnjem 8. juniju, ki je poleg državnega praznika, dneva Primoža Trubarja,

tudi mednarodni dan gasilcev

VAM ISKRENO ČESTITAMO,  

 

Gasilska zveza Trebnje

Zaključeno državno gasilsko tekmovanje v Celju

08.06.2021 09:52 2 leti 3 mesece nazaj

Lani odpovedano Državno tekmovanje zaradi Covid-19 se je uspešno izteklo prvo soboto in nedeljo letošnjega junija v knežjem mestu Celje. Iz trebanjske gasilske zveze so se tega tekmovanja udeležile 4 ekipe, ki so na regijskem tekmovanju v letu 2019 dosegle normo za udeležbo na državnem tekmovanju.

V soboto so na Stadionu Kladivar med 1500 tekmovalci nastopili tudi:

 • PIONIRJI PGD Mokronog, mentor Pavel Železnik, zasedli 27. mesto
 • PIONIRKE PGD Štatenberk, mentor Matej Zore, zasedle 16. mesto
 • MLADINKE PGD Trebelno, mentor Aleš Žagar, zasedle 28. mesto

V nedeljo, na žalost v dežju, je potekalo še tekmovanje za člane in članice ter na Stadionu Skalna klet za starejše gasilce in gasilke. Med 51 ekipami te kategorije je tekmovala tudi  ekipa  starejših gasilcev iz PGD Mokronog, z mentorjem Petrom Železnikom in vajo zadovoljivo izvedla, kljub zelo slabim vremenskim razmeram.

Vsem tekmovalcem in tekmovalkam ter njihovim mentorjem iskrene čestitke!

Galerija slik (2)

Državno gasilsko tekmovanje v Celju

01.06.2021 11:10 2 leti 3 mesece nazaj

Lani odpovedano Državno gasilsko tekmovanje se bo tako zgodilo za vse kategorije in ekipe, ki izpolnjujejo normo za ta nivo tekmovanja, to soboto in nedeljo v knežjem mestu Celje. 

V vseslovenskem gasilskem tekmovanju bodo sodelovale tudi ekipe iz PGD naše zveze, vse iz GPO Mokronog-Trebelno,  in sicer: 

 • PIONIRJI PGD Mokronog, mentor Pavel Železnik
 • PIONIRKE PGD Štatenberk, mentor Matej Zore
 • MLADINKE PGD Trebelno, mentor Aleš Žagar
 • STAREJŠI GASILCI PGD Mokronog, mentor Peter Železnik

Prve tri ekipe bodo imele nastop v soboto, starejši gasilci pa na nedeljskem tekmovanju za člane, članice in starejše gasilce ter gasilke.

Naj bodo njihova prizadevanja in trud nagrajena s čim boljšimi rezultati.

Galerija slik (4)

Čestitka ob dnevu Sv. Florijana

04.05.2021 10:19 2 leti 4 mesecev nazaj

Spoštovane gasilke, spoštovani gasilci!

4. maj, dan ko goduje sveti Florjan, je znan kot dan gasilcev. Praznik, ki ga mednarodna skupnost priznava od leta 1999, ko je v gozdnih požarih v Avstraliji življenje izgubilo 5 gasilcev. Organizacija IFFD je za simbol mednarodnega dneva gasilcev uporablja trak modre in rdeče barve, ki simbolizirata vodo in ogenj.

Gasilcem in vsem, ki ste kakorkoli povezani z gasilstvom čestitamo ob vašem prazniku!

Andrej Martin Kostelec,
župan občine Šentrupert

Sestanki predsednikov MK

04.05.2021 09:11 2 leti 4 mesecev nazaj

3. maja 2021, ob 19. uri, dvorana PGD VELIKA LOKA

 • Sektor: VELIKA LOKA, ČATEŽ, TREBANJSKI VRH, OBČINE, ŠENTLOVRENC,
 • Sektor: VELIKI GABER, ZAGORICA, SELA PRI ŠUMBERKU, LOG


5. maja 2021, ob 19. uri, dvorana PGD PONIKVE PRI TREBNJEM

 • Sektor Trebnje: TREBNJE, PONIKVE PRI TREBNJEM, LUKOVEK, RAČJE SELO
 • Sektor Dobrnič: DOBRNIČ, VRHE, VRHTREBNJE
 • GPO Mirna: MIRNA, SELO PRI MIRNI, ŠEVNICA, VOLČJE NJIVE


6. maja 2021, ob 19. uri, dvorana PGD MOKRONOG

 • GPO Mokronog-Trebelno:  MOKRONOG, SVETI KRIŽ, ŠTATENBERK, TREBELNO,  VELIKA STRMICA
 • GPO Šentrupert: ŠENTRUPERT, SVETI ROK, ZABUKOVJE

Izvajanje prvomajske budnice

27.04.2021 21:39 2 leti 5 mesecev nazaj

Gasilska zveza Slovenije s pobudo Zveze slovenskih godb in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti tudi letos vzpodbuja gasilska društva k izvajanju prvomajske budnice ob 1. maju – prazniku dela.

Lani je to sodelovanje in izvajanje prvomajske budnice na drugačen način, pri ljudeh naletelo na posebno lep odziv in odobravanje. Hkrati pa je to, še posebno v epidemičnih razmerah koronavirusa, tudi način promocije za gasilsko organizacijo in izraz volje za dobro sodelovanje z lokalnim okoljem.

Spletni posvet mentorjev mladine

01.03.2021 18:17 2 leti 6 mesecev nazaj

V neobičajnih razmerah je zadnjo soboto letošnjega februarja potekal tradicionalni, tokrat, spletni posvet mentorjev mladine Gasilske zveze Slovenije.

Sicer se je ta izobraževalna oblika do lani odvijala dva dni, največkrat v Zrečah, kjer so se zbrali gasilski mladinski akterji Slovenije v malem.

Letos je zaradi znanih razmer posvet potekal spletno, v soboto, od 14. do 19. ure. Po uvodu in napotkih sta o aktualnostih v gasilstvu spregovorila prva moža GZS, predsednik in poveljnik, Janko Cerkvenih in Franci Petek. Temu so sledile aktualne vsebine: priprava video posnetkov in kako delati z najstniki v 21. stoletju.  Spregovorili so tudi o interaktivnem okolju in o Zoom dejavnostih ter povlekli zaključke posveta.

Glede na virtualne možnosti sodelovanja sta iz vsake zveze lahko maksimalno sodelovala le 2 udeleženca. Našo zvezo sta na tem posvetu zastopala Aleš Žagar (PGD Trebelno) in Irena Kovaljev (PGD Sveti Rok).

Ker je predsednica MK GZT Trebnje, Andreja Zupančič, tudi članica Mladinskega sveta GZS, so poleg nje v dvorani PGD Trebnje ob interaktivnem zaslonu posvetu sledili še nekateri člani Komisije: Sašo Gliha, Matej Mlakar in Nejc Trlep.

Posredovane vsebine posveta so bile dobrodošle, kot so povedali udeleženci, tudi srečanje na daljavo mladinskih prijateljev, a vsi so enoglasno pogrešali tradicionalno dogajanje in druženje v živo.

Galerija slik (3)

Zahvala župana Občine Trebnje

16.02.2021 11:14 2 leti 7 mesecev nazaj

V februarski številki Glasila občanov občine Trebnje se je župan Občine Trebnje, Alojzij Kastelic, zahvalil vsem požrtvovalnim gasilkam in gasilcem gasilskih društev Temeniške in Mirnske doline, ki ste/so predano in srčno sodelovali v veliki intervenciji 13. januarja 2021 v podjetju Treves v Biču.

 

Gasilci na pomoč v potresu prizadeti Veliki Gorici

03.01.2021 13:26 2 leti 8 mesecev nazaj

Po rušilnem potresu, ki je doletel Hrvaško konec leta 2020, je Gasilska zveza Trebnje (GZT) vzpostavila kontakte z vodstvom pobratene Vatrogasne zajednice grada Velika Gorica. Na starega leta večer so zaprosili za pomoč z avtolestvijo (ALK). Tako je ekipa treh članov PGD Trebnje (društvo je pobrateno z DVD Velika Gorica) na novoletno jutro krenila v Veliko Gorico z avtolestvijo, kot pomoč gasilcev in vseh štirih občin Temeniške in Mirnske doline, kjer so trebanjski gasilci delali še cel drugi dan. Tretji dan sta odšla na pomoč še dva člana društva, dva iz prve ekipe pa sta se vrnila v soboto zvečer. Po predvidevanjih naj bi se celotna ekipa z ALK vrnila v nedeljo zvečer.

Dodatno so s prizadetega območja zaprosili še za gasilsko opremo, ki je v tem času zelo primanjkuje. Zato je GZT v soboto zvečer razpisala akcijo zbiranja opreme v vseh 28 PGD trebanjske gasilske zveze.

V nedeljo do 10.30 so iz posameznih gasilskih društev zbrali precejšnje število zaščitnih kombinezonov, hlač in jaken, škornjev, čelad in rokavic ter gasilskih pasov. V večini gre za opremo, ki je še uporabna, a nič več po slovenskih standardih. Vse skupaj so naložili v gasilski kombi PGD Mokronog in okrog 11. ure krenili na pot proti Veliki Gorici aktualna predsednik in poveljnik GZT Janez Bregant in Janez Uhan ter častni predsednik Anton Strah. 

V Veliki Gorici se je pomoči pobratenih gasilskih prijateljev z ALK poleg gasilcev in prizadetih občanov razveseli tudi tamkajšnji župan, ki je bil izjemno navdušen nad hitrim in učinkovitim delovanjem ALK, kar je v teh trenutkih prav posebnega pomena. 

O pomoči slovenskih gasilcev so zapisali tudi tamkajšnji mediji.

 

Galerija slik (4)

Gasilke kar doma izdelovale voščilnice za GZT

05.01.2021 07:36 2 leti 8 mesecev nazaj

Komisija za članice pri Gasilski zvezi Trebnje (GZT) že nekaj let organizira proti koncu novembra delavnico izdelovanja voščilnic za potrebe zveze. V letu 2020 so bile članice Komisije prav tako zainteresirane. Ker razmere niso dopuščale običajnega načina, so se odločile za ustvarjanje na domu gasilk. Mentorica Jasmina Dolenec (članica PGD Selo pri Mirni) in GZT sta pripravili paketke z materialom ter dostavili zainteresiranim 21 gasilkam iz 10 prostovoljnih gasilskih društev: Dobrnič, Občine, Mirna, Mokronog, Selo pri Mirni, Šentlovrenc, Ševnica, Štatenberk, Vrhe in Trebnje, ki so ustvarile preko 100 različnih voščilnic za potrebe zveze in pri tem poleg napotil mentorice uporabile tudi lastno kreativnost. 

Iskrena hvala vodstvu Komisije in sodelujočim gasilkam. 

Galerija slik (5)

Voščilo

23.12.2020 12:54 2 leti 9 mesecev nazaj