Gasilci na pomoč v potresu prizadeti Veliki Gorici

03.01.2021 13:26 1 leto 4 mesecev nazaj

Po rušilnem potresu, ki je doletel Hrvaško konec leta 2020, je Gasilska zveza Trebnje (GZT) vzpostavila kontakte z vodstvom pobratene Vatrogasne zajednice grada Velika Gorica. Na starega leta večer so zaprosili za pomoč z avtolestvijo (ALK). Tako je ekipa treh članov PGD Trebnje (društvo je pobrateno z DVD Velika Gorica) na novoletno jutro krenila v Veliko Gorico z avtolestvijo, kot pomoč gasilcev in vseh štirih občin Temeniške in Mirnske doline, kjer so trebanjski gasilci delali še cel drugi dan. Tretji dan sta odšla na pomoč še dva člana društva, dva iz prve ekipe pa sta se vrnila v soboto zvečer. Po predvidevanjih naj bi se celotna ekipa z ALK vrnila v nedeljo zvečer.

Dodatno so s prizadetega območja zaprosili še za gasilsko opremo, ki je v tem času zelo primanjkuje. Zato je GZT v soboto zvečer razpisala akcijo zbiranja opreme v vseh 28 PGD trebanjske gasilske zveze.

V nedeljo do 10.30 so iz posameznih gasilskih društev zbrali precejšnje število zaščitnih kombinezonov, hlač in jaken, škornjev, čelad in rokavic ter gasilskih pasov. V večini gre za opremo, ki je še uporabna, a nič več po slovenskih standardih. Vse skupaj so naložili v gasilski kombi PGD Mokronog in okrog 11. ure krenili na pot proti Veliki Gorici aktualna predsednik in poveljnik GZT Janez Bregant in Janez Uhan ter častni predsednik Anton Strah. 

V Veliki Gorici se je pomoči pobratenih gasilskih prijateljev z ALK poleg gasilcev in prizadetih občanov razveseli tudi tamkajšnji župan, ki je bil izjemno navdušen nad hitrim in učinkovitim delovanjem ALK, kar je v teh trenutkih prav posebnega pomena. 

O pomoči slovenskih gasilcev so zapisali tudi tamkajšnji mediji.

 

Galerija slik (4)