Operativna vaja Gasilske zveze Trebnje

09.11.2021 12:33 6 mesecev 17 dni nazaj

V okviru številnih gasilskih aktivnosti v mesecu požarne varnosti, se je z istim namenom prvo soboto letošnjega novembra odvijala tudi operativna  vaja Gasilske zveze Trebnje, po krožnem pravilu v Občini Mokronog-Trebelno, v podjetju Sep d.o.o. Mokronog. 

Organizatorji, pod vodstvom poveljnika GZT, Janeza Uhana, so za predpostavko vaje v elaborat, po katerem je vaja potekala navedli, da je med vzdrževalnimi deli v novem skladišču v podjetju Sep d.o.o. Mokronogu prišlo do začetnega požara, katerega zaposleni niso uspeli sami pogasiti. Zato so takoj poklicali na številko 112 in ob 8.30 je Regijski center za obveščanje Novo mesto alarmiral gasilske enote GPO Mokronog-Trebelno: osrednjo enoto PGD Mokronog, ter ostale enote GPO-ja: PGD Trebelno, Velika Strmica, Štatenberk in Sveti Križ. Po ogledu stanja je vodja intervencije, Matjaž Lovše, razporedil enote in zaradi obsežnega požara, ki se je razplamtel, zahteval še dodatno alarmiranje osrednjih enot: PGD Mirna, Šentrupert in Trebnje. Enote so izvajale gašenje, preiskovanje, reševanje in prezračevanje. Po koncu vaje je vodja intervencije na parkirišču pred podjetjem postrojil udeležence vaje, kjer sta se pridružila tudi župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver in predstavnik podjetja Sep d.o.o. Mokronog, Andrej Rajk. Temu je sledila analiza vaje, kjer so najprej imeli besedo vodje enot, nato pa vodja intervencije in poveljnik GZT. Ob zaključku analize sta se k besedi vključila tudi župan in predstavnik podjetja. Oba sta bila mnenja, da je bila vaja dobro načrtovana in tudi korektno ter zavzeto izpeljana s strani vseh sodelujočih. Vsi skupaj, tako vodstvo podjetja, kot župan in člani gasilskih enot so pridobili nove poglede in pomembne informacije, ki so tako razširile obzorja za hitro in učinkovito posredovanje v primeru prave intervencije.

Na sobotni vaji je sodelovalo 56 gasilk in gasilcev z vodij enot in vodstvom vaje. Ob tem velja zahvala vsem sodelujočim gasilcem in gasilkam, vodstvu Sep d.o.o. Mokronog, županu Občine Mokronog-Trebelno ter občinam Temeniške in Mirnske doline, ki podpirajo gasilske aktivnosti. 

Galerija slik (35)