Taborjenje gasilske mladine 2019 - 9. dan

08.07.2019 06:58 2 leti 28 dni nazaj

Po vseh dneh taborjenja nas tokrat ni bilo potrebno vleči iz šotorov, saj smo se polni energije prebudili tudi pred nekaterimi mentorji. Vesele igre, ki nam jih je zvečer prekinil dež, so se v polnem zamahu nadaljevale. Veselo rajanje je prekinil pisk, ki nas je še zadnjič zbral za dvig zastave in zajtrk.

S polnimi trebuščki smo le s težavo pospravili šotore in tabor. Nekaj dodatnega dela nam je naložil tudi dež, za katerim je ostala marsikatera luža. Nestrpno smo pričakali avtobus in kmalu zatem že mahali Savudriji v slovo. S prepevanjem in poslušanjem glasbe, je pokrajina hitro tekla mimo nas. Še preden pa smo se med sabo dokončno poslovili, smo si obljubili, da se naslednje leto zopet vidimo.

Galerija slik (10)

Taborjenje gasilske mladine 2019 - 8. dan

07.07.2019 20:13 2 leti 28 dni nazaj

Novo jutro, nov dan, nove dogodivščine. Tokratno jutranje vstajanje je bilo že bolj usklajeno, saj že dva dni treniramo kako to poteka. Današnji dan je poln pričakovanj, najprej malo nervoze zaradi pisanja testov in preverjanja znanja pri veščinah, ki smo jih opravljali, nato pa še priprave na zaključni večer, kjer bomo vsi izvedeli kako smo bili uspešni.

Testi so hitro minili, nato smo nekateri šli na kratek sprehod, se vmes posladkali s sladoledom, drugi pa so skočili v morje, po malo osvežitve.

Po kosilu smo vsi imeli zelo veliko obveznost. Potekalo je namreč tajno glasovanje za kralja in kraljico tabora v Savudriji 2019. Med kopanjem, ki je sledilo, se je v zraku že čutilo napeto pričakovanje zaključnega večera.

Ob prepevanju tradicionalnih zaključnih pesmi in najnovejših uprizoritvah dramske delavnice, smo vsi prejeli težko prigarana priznanja. Na zaključni prireditvi nas je, s svojo prisotnostjo, počastil poveljnik GZ Trebnje Janez Uhan.

Veselo zabavanje dolgo v noč je, na našo žalost, prekinil dež, pred katerim smo se še zadnji trenutek poskrili v naše šotore. Ob poslušanju padanja kapljic in pevsko razpoloženega sosednjega tabora, smo se še zadnjič zazibali v sen.

Galerija slik (20)

Prenos datotek

Taborjenje gasilske mladine 2019 - 7. dan

06.07.2019 12:20 2 leti 1 mesec nazaj

Jutranje sonce se je že visoko bohotilo na nebo, ko je jutranja piščalka naznanila uro za vstajanje. Težkih nog in še težjih vek se je gruča mladih gasilcev odpravila na jutranjo telovadbo. Male sive celice so se hitro spravile v pogon in dan se je lahko pričel. Po obilnem zajtrku, ki daje moč za celodnevne aktivnosti, smo se podali k nabiranju novega znanja v gasilsko šolo. Ker znanja ni nikoli preveč , smo pridno poslušali in se učili veščin od naših mentorjev.

Ker nas je gasilska šola kar malo izčrpala, je bilo kosilo kot naročeno. Ker z polnimi želodčki težko migamo je bilo počitek po kosilu kot naročen.

Ker pa gasilci ne moremo biti dolgo v stanju mirovanja, smo se hitro odpravili na kopanje. Kopanje v prijetno toplem morju je bilo skoraj tako prijetno kot nastavljanju sončnim žarkom.

Po večerji, smo se z veseljem udeležili večernih delavnic v katerih smo razvijali talente v športni, likovni-umetniški in pa dramski delavnici.

Ker je bil dan dolg in naporen, je bilo večerno deljenje »objemčkov, petk in pa kepic« več kot dobrodošlo. Polni novih znaj in prijetnih občutkov smo se pod krošnjami borovcev tiho zasanjali v toplo poletno noč.

Galerija slik (16)

Taborjenje gasilske mladine 2019 - 6. dan

05.07.2019 16:10 2 leti 1 mesec nazaj

Jutranje bujenje drugega dne je bilo dolgotrajno, saj se taborniki kar nismo mogli spraviti iz šotorov. So pa zato mentorji poskrbeli, da smo se z intenzivno telovadbo, kar se da hitro prebudili. Po zajtrku nas je Andreja razdelila v štiri veščine: bolničar, kurir, novinar-fotograf in naravoslovec-gozdar. Bolničarji smo spoznavali oskrbo ran, imobilizacijo in pravilno ravnanje v primeru nezavesti. Kurirji smo spoznali zgodovino prenosa informacij, šifriranje in orientacijo. Novinarji pa smo pozorno spremljali kaj delajo naši tovariši in tovarišice. Naravoslovci smo spoznavali različne drevesne vrste in zelišča v naši okolici in se o njih marsikaj naučili. Dopoldanski čas je hitro minil, zato je bilo kmalu na sporedu kosilo, popoldanski počitek in plavanje, kjer je potekalo tudi skupinsko slikanje (mentorji so nas izza hrbta dodobra pošpricali). Večer smo preživeli po različnih delavnicah (športna, likovna in gledališka). Čas nam je hitro mineval in tako smo se že kmalu odpravili spat, da bi si pridobili prepotrebnih moči za prihajajoči dan.

Galerija slik (17)

Taborjenje gasilske mladine 2019 - 5. dan

04.07.2019 11:40 2 leti 1 mesec nazaj

Kot pravijo, konec prinese nov začetek in tudi pri nas je bilo tako. Mlajši taborniki smo se zjutraj prebudili v prelep sončen dan, ki pa je naznanjal naš odhod proti domu ter prihod naših starejših prijateljev.  Domov smo odšli polni novega znanja, vtisov, iskrivih oči, nepozabnih trenutkov in spominov.

Nov začetek pa so začeli pisati starejši taborniki, ki so v dopoldanskem času prispeli v tabor.

Ob prihodu v tabor smo pozdravili še svoje mlajše prijatelje nato pa veselo zakorakali v prvi dan naših doživetji v taboru. Potem, ko smo se razdelili po šotorih in se razpakirali je sledilo zasluženo kosilo ter popoldanski počitek. Popoldne je prineslo tudi prvi dan naših doživetji v morju, »tunkanje mentorjev«, plavanje itd. Da pa se med sabo še malo bolj spoznamo, so nam mentorji za prvi večer pripravili kratek program družbeno-športnih iger, pri katerih smo se zelo zabavali, nasmejali, sklenili nova prijateljstva ter se preprosto imeli super.

Sedaj pa novim zmagam naproti.

Galerija slik (20)

Taborjenje gasilske mladine 2019 - 4. dan

03.07.2019 13:57 2 leti 1 mesec nazaj

Še pred piskom sirene smo bili nekateri že zbujeni. Ostali pa so le s težavo odpirali oči, saj so bili utrujeni še od prejšnjega dne.

Zelo pogumno smo zakorakali v četrti dan. Zajtrk je bil danes nekaj posebnega, saj smo praznovali rojstni dan enega izmed tabornikov, zato so mu mentorji pripravili presenečenje ter ga z zveznim gasilskim avtomobilom odpeljali na zajtrk.

Po zajtrku pa je šlo zares. Čakali so nas testi, kjer smo  pokazali svoje znanje iz prakse in teorije.

Plavalci so pokazali svoje plavalne veščine, novinarji in fotografi so zbirali še zadnje podatke za rumeni tisk, bolničarji pa so svoje znanje iz prakse prenesli še na papir. V gasilski veščini so se potegovali za priznanje iz srebrne značke, kurirjem pa je uspelo razvozlati še zadnje skrite znake.

Od napornih - vendar ne pretežkih- testov smo si oddahnili in odšli na kosilo. Po kosilu nas je vse tabornike čakalo presenečenje, saj so nas mentorji  odpeljali na sladoled ter nam razdelili kartice, da smo lahko pisali našim najdražjim in jim sporočili, kako zeloooo uživamo na taboru. In tako je že bil čas, da se še zadnjič v času taborjenja odpravimo na plažo.

Vsi utrujeni se vračamo v tabor in ker smo že zelo lačni, komaj čakamo večerjo. Neučakani pa smo tudi zato, ker nas čaka še zaključna prireditev in s tem podelitev priznanj za vse naše dosežke.

Sedaj pa hitro v šotore na zaslužen spanec, saj že jutri odhajamo domov.

Galerija slik (22)

Prenos datotek

Taborjenje gasilske mladine 2019 - 3. dan

02.07.2019 13:41 2 leti 1 mesec nazaj

Tretji dan na taborjenju ni bil nič bolj hladen kot prejšnja. Še sreča, da nas poletni vetrič v senci malo pohladi, kajti morje je kot en velik fačuzi. Ohladitev v njem ni mogoča, seveda pa nas to ne ustavi pri tunkanju, špricanju, plavanju in raziskovanju morske obale. Bujna domišljija mladih glavic odkrije rastline in predmete, ki jih ne najdemo niti v enciklopediji. Danes pa je prvič izplul tudi naš gumijast taborniški čoln s katerim smo malo zapluli naokoli. Kljub nadzoru oddaljene ladje hrvaške policije, kazni za prehitro veslanje nismo dobili.

Večine v gasilski šoli so potekale po ustaljenem planu z vedno novimi in svežimi izboljšavami, ki se jih pomnijo mentorji. Pripravljali pa smo se že na teste, ki nas čakajo pred odhodom domov.

Naš tabor pa je dobil še eno posebno pridobitev. Mentorji so od tabora pa vse do WC-jev postavili tako imenovano pristajalno stezo. Gre za solarne lučke, ki nam kažejo pot in osvetlijo še tako temno noč.

Komaj čakamo jutrišnji dan.

Galerija slik (24)

Taborjenje gasilske mladine 2019 - 2. dan

01.07.2019 10:53 2 leti 1 mesec nazaj

Ko se je toplo poletno sonce že visoko povzpelo na nebo, se je skozi tabor zarezal glas piščalke, ki oznanjuje pričetek novega taborniškega dne.

Da se dan lažje in hitreje začne, poskrbi jutranja telovadba, katero več ali manj vsi z veseljem opravimo. Ker je telo že rahlo izčrpano od dolge noči in naporne telovadbe, hitro dvignemo taborniško zastavo in se kar se da hitro odpravimo na zajtrk.

Ker je naloga gasilcev, tudi skrb za okolje in prostor v katerem živimo, smo po zajtrku poprijeli za metlice in hitro pospravili šotore kakor tudi celoten tabor.

Nato smo se razdelili v pet skupin in sicer srebrna preventivna značka ter veščine novinar fotograf, bolničar, plavalec in kurir. Pri vsaki aktivnosti smo se seznanili s potekom dela in pričeli s pridobivanjem novega znanja.

Po gasilski šoli je sledilo kosilo, kjer smo napolnili naše prazne želodčke, nato pa se odpravili na zaslužen počitek po kosilu. Ker pa ni v naši navadi, da bi predolgo počivali, je zelo kmalu napočil čas kopanja v prijetno toplem morju, čas nabiranja prvih preplavanih kilometrov in čas izpopolnjevanja tehnike »tunkanja« mentorjev. Po večerji pa smo še tisto nekaj energije, ki smo jo »prišparali« čez dan, uporabili na športni, likovno-umetniški ali pa dramski delavnici.

Prijetno utrujeni smo se odpravili k počitku v veselem pričakovanju jutrišnjega dne…

Galerija slik (23)

Taborjenje gasilske mladine 2019 - 1. dan

30.06.2019 11:43 2 leti 1 mesec nazaj

Bilo je zgodaj zjutraj, ko smo se odpravili na pot proti Savudriji, kar z dvema avtobusoma. Pot je potekala brez kakršnih koli zapletov, čas pa smo si krajšali s prepevanjem otroških pesmic. Približno eno uro po predvidenem času prihoda smo prispeli v tabor, ki so ga predhodno postavili naši mentorji ter člani Gasilske zveze Škofja Loka.

Ob prihodu v tabor smo se postrojili in spoznali naše mentorje, ki bodo skozi celotno taborjenje skrbno pazili na nas, nas veliko novega naučili in se z nami zabavali. Sledila je razporeditev v vode in kosilo. Po kosilu smo odšli na težko pričakovano kopanje, kjer smo izvedli preizkus plavanja. Morje je izredno toplo, zato smo se ohladili šele pod tušem. Po dogodivščinah nad in pod vodo smo komaj čakali, da odidemo na večerjo in napolnimo naše prazne želodčke. Sledile so zabavne športne igre, pri katerih smo se preizkusili v hitrosti, spretnosti in timskemu duhu. Po zabavnih igrah smo vsi že komaj čakali, da odidemo v šotore in si tako naberemo novih moči za naslednji dan.

Galerija slik (33)

Taborjenje gasilske mladine 2019 - odhodi s postajališč za mlajše

27.06.2019 11:28 2 leti 1 mesec nazaj

 

 

Že vrsto let Mladinska komisija GZ Trebnje organizira taborjenje za mlajše in starejše gasilce v sodelovanju z GZ Škofja Loka v njihovem  kampu Veli Jože v Savudriji. Letošnje taborjenje bo potekalo za mlajše od 29. junija do 3. julija 2019 (letnik 2012 – 2008),  v drugem terminu pa od 3. julija do 7. julija 2019 za starejše (letnik 2007 – 2004).

Mlade udeležence bodo spremljali zanesljivi mentorji, po večini člani iz društev domače gasilske zveze, ki bodo kot že nekaj let med drugim poskrbeli tudi za vsakodnevno objavo prispevkov in fotografij na spletni strani GZ Trebnje https://gz-trebnje.si/ kjer bodo starši ali zainteresirana javnost lahko spremljali dogajanje in aktivnosti na taborjenju gasilske mladine iz društev trebanjske gasilske zveze. 

Danes zjutraj sta dva Integralova avtobusa po postajališčih pobrala 85 udeležencev prve skupine mlajših, pridružili so se jim tudi mentorji, ki bodo njihovo spremstvo na poti. V Trebnjem so v oba avtobusa tudi malico, da bodo lažje zdržali na poti do prihoda v tabor.

 

Galerija slik (7)