1. marec - dan Civilne zaščite

01.03.2024 18:57 4 mesecev 21 dni nazaj

Letošnjega 1. marca je ob dnevu Civilne zaščite potekala državna slovesnost na Brdu pri Kranju, na katero je vabil njen poveljnik Srečko Šestan.

V Sloveniji dan Civilne zaščite vsak 1. marec praznujemo že od leta 1992 in s tem simbolično izrazimo zahvalo vsem, ki preprečujejo in posredujejo ob naravnih in drugih nesrečah.

Osrednji govorec je bil predsednik Vlade RS, dr. Robert Golob, ki je v nagovoru dejal, da nas je narava lani kar sedemkrat opozorila, da bodo ekstremni vremenski pojavi nekaj, s čimer se moramo naučiti živeti.

Preteklo leto so zaznamovale številne naravne in druge nesreče doma in po svetu. Lanskega leta, kot je dejal premier, se bomo spominjali po najhujših poplavah v zgodovini Slovenije, ki so avgusta prizadele večji del države.

V svojem nagovoru je izpostavil učinkovito delovanje sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki je vitalnega pomena za varno in stabilno življenje državljank in državljanov.

Priznanja Civilne zaščite so podeljena za zasluge pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti na nesreče, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč. Letos bo skupaj podeljenih 285 priznanj, in sicer 113 bronastih, 104 srebrna, 36 zlatih priznanj, 31 plaket in kipec Civilne zaščite za življenjsko delo kot najvišje priznanje.

Za podelitev na osrednji svečanosti so izbrali le 35 priznanj, plaket in kipec CZ, ki ga je letos prejel Bojan Kopač, dolgoletni sodelavec Uprave za zaščito in reševanje ter pripadnik Civilne zaščite. Poslanstvo je našel na področju varstva pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS).

Ostala odličja bodo podeljena na regijskih prireditvah po Sloveniji v prihodnjih dneh. 

Regijska svečanost s podelitvijo priznanj CZ za Dolenjsko in Belo krajiino bo potekala v ponedeljek, 4. marca 2024, ob 16. uri v KC Straža. 

Petkovo svečanost je požlahtil big band Slovenske vojske pod vodstvom Rudija Strnada z gostom Rudijem Bučarjem.

Državne svečanosti na Brdu pri Kranju so se iz Gasilske zveze Trebnje udeležili:

Tone Bajc, častni poveljnik GZ Trebnje, Jure Vavtar, poveljnik sektorja Velika Loka in Mojca Femec, tajnica GZ.

 

 

Galerija slik (14)