Že 29. tradicionalno Florijanovo v Račjem selu

07.05.2023 10:54 1 leto 12 dni nazaj

Podružnična cerkev svetega Florijana v Račjem selu je ena od 32 cerkva v Sloveniji, ki je posvečena sv. Florijanu, zavetniku gasilcev. Sveti Florijan je upodobljen tudi na številnih gasilskih domovih v naši gasilski zvezi in na Slovenskem. Najpogosteje kot rimski častnik s čelado na glavi ter vedrom v roki, s katerim gasi gorečo hišo ali vas.

Pred 30 leti se je takratnemu vodstvu Prostovoljnega gasilskega društva Račje selo porodila ideja  o praznovanju zavetnika gasilcev in svetnika tamkajšnje podružne cerkve. Idejo so že naslednje leto udejanjili, začeli s praznovanjem, ki ga še danes uspešno nadaljujejo.  

V ta namen so se na povabilo organizatorja prvo soboto letošnjega maja popoldan že 29. leto zbrali gasilke in gasilci ter praporščaki iz društev Gasilske zveze Trebnje pri gasilskem domu v Račjem selu. Organizatorji so po ustaljeni navadi pripravili kratek kulturni program. Bojan Kresal, predsednik društva organizatorja, je zbrane nagovoril in se vsem zahvalil za obisk in sodelovanje. Ob tej priložnosti je zbrane pozdravila in nagovorila tudi županja Občine Trebnje Mateja Povhe  in domačinka hkrati, ter vsem gasilkam in gasilcem izrazila zahvalo  za opravljena plemenita dejanja. Prisotne je v imenu Gasilske zveze Trebnje nagovoril njen častni predsednik  Anton Strah, v imenu Krajevne skupnosti Račje selo pa njen predsednik Aljaž Pucelj ter župnik Jože Pibernik, ki je v kratkem nagovoru hkrati povabil vse obiskovalce k sveti maši.  

Po zaključku uvodnega dela praznovanja pri gasilskem domu so se v gasilski povorki, s konjenikoma na čelu, podali k maši v cerkev sv. Florijana.

Po maši je sledilo druženje pod šotorom pri gasilskem domu ob hrani in pijači ter bogatem srečelovu, za kar so se potrudili prizadevni domače gasilke in gasilci ter gasilska mladina. Za še boljše razpoloženje pa so poskrbeli člani ansambla Dolenjskih 5.  

V imenu Gasilske zveze Trebnje, hvala organizatorjem za vsa prizadevanja k ohranjanju te lepe gasilske tradicije druženja in počastitve zavetnika gasilcev.

besedilo in foto: Mojca Femec

Galerija slik (17)