Gasilci - prejemniki priznanj ob prazniku Občine Mokronog-Trebelno

15.03.2022 16:23 6 mesecev 13 dni nazaj

V torek, 14. marca 2022, je Občina Mokronog-Trebelno praznovala občinski praznik. Ob tej priložnosti so pripravili svečani dogodek v dvorani Upravno-kulturnega središča Mokronog s podelitvijo priznanj.

Med prejemniki priznanja Občine je bil tudi  Alojz Dragan, dolgoletni aktivni gasilec ne samo v matičnem društvu PGD Štatenberk, ampak tudi v organih Gasilske zveze Trebnje.

Na tej prireditvi je poveljnik Civilne zaščite za Dolenjsko, Marjan Šmalc, priznanje - bronasti znak Civilne zaščite izročil Pavlu Jevnikarju, ki je že več kot 50 let aktiven v gasilski organizaciji in je član PGD Mokronog, hkrati pa tudi član Komisije veteranov pri Gasilski zvezi Trebnje v aktualnem mandatu. 

V imenu gasilcev PGD Sveti Križ je predsednik Aleš Zupančič na tej prireditvi iz rok župana Antona Mavra prevzel novi defibrilator.

ISKRENE ČESTITKE!

 

Obrazložitev, ki jo je Gasilska zveza Trebnje pripravila k predlogu za Alojza Dragana:

Alojz DRAGAN ali Lojze, kot ga poznamo v  gasilski organizaciji, se je že od svojih mladih nog zapisal gasilstvu, verjetno tudi po zgledu  staršev.  Zelo hitro se je vključil v tekmovalno enoto društva, ki je od 1981. leta več kot 15 let uspešno nastopala na raznih tekmovanjih zveze, regije in državnih ter spominskih tekmovanjih, in zelo uspešno zastopala ne samo društvo, ampak tudi Gasilsko zvezo Trebnje in včasih celo regijo.  Poleg aktivnega  tekmovalnega sodelovanja v ekipi, je bilo njegovo delo tudi v organih društva. Zelo, zelo uspešen je bil pri delu z mladino, ki jo je znal pridobiti in z njo delati, ter številne ekipe pripraviti za tekmovanja na vseh nivojih gasilske organizacije.

Ob vsem tem je skrbel za gasilsko izobraževanje vse do gasilskega častnika II. stopnje in opravil tudi več usposabljanj za različne gasilske specialnosti. Vse pridobljeno znanje in sposobnosti je  nesebično ter  uspešno prenašal na mlade in sočlane društva ter tako prepričal in dokazal, da brez ustreznega gasilskega znanja, ni uspešnega dela društva in ne uspešnega operativnega posredovanja. Hkrati mu je uspelo s svojim pozitivnim in spoštljivim pristopom ter delom obdržati članstvo in nove ljudi navdušiti za plemenito gasilsko idejo.

Tako mu je bila že po desetih letih aktivnega dela v društvu zaupana funkcija poveljnika društva, opravljal pa je  tudi funkcijo poveljnika sektorja v Poveljstvu Gasilske zveze Trebnje. V času njegovega poveljevanja je društvo zelo pridobilo na moči in operativni sposobnosti. 

Od 1998 je bil že v vlogi podpredsednika društva, od leta 2003 pa predsednik društva. V treh mandatih (15 let) vodenja društva so njegove organizacijske sposobnosti, njegova srčnost in velika delovna vnema, društvu pognala dodaten veter v jadra  in tako je društvo popeljal v dodatno viden napredek: nabava vozila, korenita prenova gasilskega doma, ki je ponos kraju in občini, organizacija različnih zelo uspešnih prireditev, uspehi ekip na tekmovanjih in še bi lahko naštevali. Ob tem naj izpostavimo izjemen uspeh društva, ko so v letu 2009 Gasilsko zvezo Trebnje na Državnem tekmovanju na Ravnah na Koroškem zastopali s kar sedmimi ekipami. Tudi ta uspeh je zagotovo odraz njegovega uspešnega mentorstva, posluh in podpora mentorjem ter članom in članicam tekmovalnih ekip društva. 

Nikakor ne moremo prezreti poleg že omenjenih aktivnosti tudi njegove udeležbe na številnih intervencijah (požari, naravne nesreče – žledolom, poplave) požarnega območja in tudi izven kraja in občine. Vse to so plemenita dejanja, ki jih zmore le človek z velikim srcem in izjemnim čutom za sočloveka.

Zaradi njegove širokosrčnosti in izjemnih sposobnosti je Lojze poleg aktivnega dela v društvu že več kot 30 let aktiven tudi v organih Gasilske zveze Trebnje, komisijah in pri posameznih projektih. Kar tri mandate, od 2003 do 2018, je bil tudi namestnik predsednika GZ Trebnje in večkratni udeleženec Plenuma Gasilske zveze Slovenije ter udeleženec štirih Kongresov Gasilske zveze Slovenije.

V gasilski organizaciji je prejel za svoje uspešno delo vrsto priznanj in odlikovanj na organizacijskem in operativnem področju matičnega društva,  Gasilske zveze Trebnje in Gasilske zveze Slovenije. Med najbolj žlahtnimi je Odlikovanje za posebne zasluge Gasilske zveze Slovenije.

Kljub družini, službi in gasilstvu je Lojze vključen še v vrsto drugih oblik družbenega življenja v kraju in občini. Tako je aktivno deloval kot podpoveljnik Civilne zaščite pri Krajevni skupnosti Trebelno, od leta 2007 je član Štaba civilne zaščite Občine Mokronog-Trebelno.  Poleg tega je še predan zeleni druščini in nepogrešljiv v Lovski družini Trebelno pri številnih prireditvah, gradnji  in osnovnem poslanstvu lovske družine, pa v društvu Vinogradnikov Trebelno, saj poleg številnih aktivnosti uspe in se zmore posvetiti tudi vinogradu in pridelati kvalitetno kapljico. Aktiven je bil tudi v osamosvojitveni vojni za Slovenijo, svojo pripadnost aktivno nadaljuje pri Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo Trebnje. Svoj prosti čas pa zadnje čase posveča tudi Prostoferju, ko z vozilom Občine Mokronog-Trebelno za te namene prevaža starejše in onemogle občane, ki potrebujejo prevoz po opravkih v občini ali izven nje.   

Lojze je resnično dobrosrčna oseba, izjemnih organizacijskih sposobnosti, spoštljiv do vsakogar. S temi izjemnimi vrlinami uspešno krmari v svojem življenju in bogati ne samo družinsko življenje, tudi gasilstvo in še vrsto dejavnosti v kraju in občini ter izven nje.

Brez dvoma je njegovo delo na različnih mestih družbenega življenja neizmerno, a morda včasih premalo opaženo.

Zato je Priznanje Občine Mokronog-Trebelno priložnost za poklon in zahvalo dosedanjemu bogatemu in pronicljivemu delu Alojza Dragana, hkrati pa vzpodbuda, da nadaljuje svoje plemenito delo tudi v bodoče  v dobrobit kraja, občine in občanov. 

 

Gasilska zveza Trebnje

Galerija slik (4)