1. maj - praznik dela

30.04.2020 21:18 8 mesecev 26 dni nazaj

Letošnje praznovanje 1. maja bo potekalo v znamenju koronavirusa. Prav zaradi tega je pobuda Zveze slovenskih godb, ki jo je podprl tudi Upravni odbor Gasilske zveze Slovenije, droben prispevek k drugačnemu praznovanju praznika dela.

Gasilska zveza Slovenije in Zveza slovenskih godb so pripravili skupna navodila za izvedbo budnice:

  • Gasilsko vozilo prične svojo vožnjo s predvajanjem budnic v petek, 1.5.2020, ob 06.00 uri izpred domačega gasilskega doma in traja nekje do 8:00 ure oz. po lastni presoji voznika;
  • Predlagamo, da se za izvajanje budnic uporabijo manjša gasilska vozila, v kolikor jih imajo društva več. Voznik naj bo oblečen v gasilsko delovno obleko. V času izvajanja budnice mora biti zagotovljena operativna pripravljenost gasilske enote;
  • Voznik predvaja posnetek nagovora s koračnicami, ki je bodisi enoten in prenešen z navedene spletne strani ali pa mu domača godba pripravi svojega. Tudi v primeru druge izbire imajo koračnice enotni nagovor, ki je kot ločen prav tako dosegljiv na navedeni spletni strani;
  • Gasilsko vozilo se po lokacijah vozi počasi (v skladu s prometnimi predpisi) in se po dogovoru v posameznem gasilskem društvu na določenih mestih tudi ustavi (seveda le tam, kjer je to dovoljeno), da se odigra celotna koračnica in nagovor, nato vozilo nadaljuje pot;
  • Če se tako dogovorita orkester in gasilsko društvo, se lahko za gasilskim vozilo zapelje tudi vozilo z enim predstavnikom godbe iz območja, kjer se odvija budnica. Godbenik je v tem primeru oblečen v uradno uniformo orkestra. Na lokaciji, kjer se gasilsko vozilo ustavi, godbenik po želji izstopi iz vozila in pozdravi morebitne poslušalce. Pri tem ravna v skladu z navodili NIJZ ob epidemiji COVID-19 v RS.

V ta delček drugačnega praznovanja se bodo vključila tudi nekatera gasilska društva naše zveze: Dobrnič, Občine, Račje selo, Trebnje, ki bodo na svojem območju izvedla prvomajsko pozornost. V Občini Mokronog-Trebelno so pripravili budnico iz skladb v izvedbi Občinskega pihalnega orkestra Trebnje in županove čestitke ob prazniku, ki jo bodo v omenjenem času predvajala prostovoljna gasilska društva te občine iz vozil, vsako po svojem požarnem območju.  

Kjer pa ne bo budnice na ta način, pa si polepšajte praznično jutro še na način, ko  Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, RTV Slovenija in Zveza slovenskih godb vabijo vse slovenske glasbenike, godbenike in simpatizerje, da tudi v letošnjem letu za prvomajsko budnico skupaj 'popihajo' na ljudska srca.

Slovenci imamo glasbo v krvi in godbenikov je po okvirnih ocenah kar preko deset tisoč. Vedno, kadar je v preteklosti igrala godba, so ljudje odpirali okna ali hiteli ven gledat in poslušat. Posebno mesto med godbenimi nastopi ima še vedno sodelovanje ob praznovanjih največjega delavskega praznika, 1. maja, ko številne godbe po Sloveniji že ob svitu praznika izpeljejo po svojih krajih pozdravno igranje koračnic in prebudijo prebivalce.Želimo, da bo tudi letošnja budnica ohranila tradicijo slovenskega godbeništva, a tokrat na drugačen način.

Budnico bodo tako v petek, 1. maja 2020, izpeljali z Valom 202, programi Radia Slovenija ter programi Televizije Slovenija, kjer se bo vrtela godbena glasba. Godbeniki bomo takrat sočasno s svojih oken, balkonov in dvorišč s svojim igranjem ter predvajanjem posnetka poskrbeli, da se glasba sliši po okolici. Tako bomo dali vedeti sebi in poslušalstvu, da smo kljub karanteni vseeno aktivni.

 

Ob 5.55

prižgite radio ter ga nastavite na frekvenco VAL 202, kjer bomo vsi imeli možnost prisluhniti godbam/pihalnim orkestrom.
 

Ob 6.00

vzemite inštrument in preko oken, z balkonov ali na dvoriščih igrajte skupaj z radijskim sprejemnikom.

 

ISKRENE ČESTITKE OB 1. MAJU

Galerija slik (1)