Podpis pogodbe za dobavo nove avtolestve PGD Trebnje

27.11.2017 22:35 3 leta 5 mesecev nazaj

V torek, 21.11.2017 je v prostorih Gasilskega doma Trebnje potekal svečani podpis pogodbe za nabavo nove gasilske avtolestve z zgibnim lestvenikom. Pogodbo za dobavo nove avtolestve v višini 568.898,78€ sta podpisala predsednik PGD Trebnje Leon Gerden in direktorica dobavitelja Webo, d.o.o. Meta Geržina. Na javnem razpisu je bilo kot najugodnejši ponudnik izbrano podjetje Webo, ki je ponudilo vozilo z avtolestvijo nemškega proizvajalca Magirus. Avtolestev znamke Magirus M32L AS z reševalno višino 32m bo dobavljena v jeseni 2018.

Investicijo v novo avtolestev PGD Trebnje sofinancirajo občine Trebnje, Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Mirna, Uprava republike Slovenije za zaščito in reševanje in donacije gospodarskih družb. Skupen projekt vseh štirih občin temeniške in mirnske doline, Gasilske zveze Trebnje in Prostovoljnega gasilskega društva Trebnje, ki se je usklajeval in pripravljal leto in pol, bo pomenil velik napredek pri izvajanju javne gasilske službe na območjih vseh štirih občin in s tem pripomogel k večji varnosti naših občanov.

Vsem sodelujočim v projektu se zahvaljujemo za podporo in uspešno sodelovanje!

Z gasilskim pozdravom, Na pomoč!

 

Poveljnik PGD Trebnje
Lovro Hren

Galerija slik (6)

Vaja GZ Trebnje in regije dolenjska 2017

15.11.2017 07:47 3 leta 6 mesecev nazaj

V mesecu oktobru, mesecu požarnega varstva, v gasilskih društvih še bolj množično  izvajajo različne aktivnosti.  Poleg društvenih in sektorskih vaj ter vaj gasilskega poveljstva občine je v soboto, 21. oktobra 2017, je potekala gasilska vaja regije Dolenjska in vaja GZ Trebnje v gasilskem poveljstvu občine Trebnje.

Vaja je potekala na Račjem selu v podjetju Omaplast d. o. o., Poslovalnica Račje selo ter na Skladišču utekočinjenega plina Račje selo, Butan plin d. d. Ljubljana  v neposredni bližini podjetja Omaplast, ki se ukvarja s sortiranjem odpadkov. Sodelovalo je  19 gasilskih enot, 130 operativnih gasilcev z 29 vozili in opremo iz prostovoljnih gasilskih društev Gasilskih zvez Novo mesto, Šentjernej in Trebnje ter enota GRC Novo mesto.

Vajo so si, poleg direktorja Omaplast d. d. Grosuplje in predsednika GZ Trebnje Antona Straha, ogledali tudi župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic, župan Občine Mokronog – Trebelno Anton Maver ter predsednik regije Dolenjska Marjan Šmalc, poveljnik regije Dolenjska, Janez Bregant, pa je bil vključen v štab vaje.

Z izvedeno vajo so se gasilske enote seznanile z objektoma Omaplast in Butan plin v Račjem selu, preverili sistem vodenja intervencij IPS, preverili delovanje vgrajenih naprav varstva pred požarom, preverili uporabo gasilske tehnike, vodne vire za gašenje na tem področju in tako pridobili še vrsto uporabnih informacij za morebitno posredovanje.

Za izvedeno vajo gre zahvala vodstvu obeh podjetij, lastnikom zemljišč, ki so tako omogočili oskrbo požarne vode iz ribnika na Blatu do požarnega objekta, vsem sodelujočim gasilcem in gasilkam, načrtovalcem in pripravljalcem vaje, Ribiški družini Novo mesto ter vsem, ki so pripomogli k uspešni izvedbi gasilske vaje širšega obsega.  

Gasilke na regijskem posvetu članic

15.11.2017 07:40 3 leta 6 mesecev nazaj

V soboto, 28. oktobra 2017, je od 15. ure dalje na območju Gasilske zveze Šentjernej potekal regijski posvet za članice gasilke iz prostovoljnih gasilskih društev regije Dolenjska.

Praktični del posveta je potekal v Mršeči vasi ob reki Krki, kjer so reševalci iz Krškega prikazali opremo in postopke reševanja na vodi ter nudenje prve pomoči utapljajoči se osebi. Nadaljevanje posveta je potekalo v PGD Ostrog, kjer sta predavanje o koristnosti čebel in uporabi čebeljih proizvodov izvajala čebelarja iz Čebelarskega društva Šentjernej. Sledilo je poročilo predsednic komisij za članice gasilke pri GZ Šentjernej, Novo mesto in Trebnje: Barbare Bašelj, Tinke Goršin in Olge Smolič.

O aktualnostih v gasilstvu na operativnem področju je spregovoril poveljnik regije Dolenjska Janez Bregant, z organizacijskega področja je 97 članicam podal informacije predsednik regije Dolenjska, Marjan Šmalc, o delu in aktivnostih Sveta članic pri GZS pa Mojca Femec. Iz GZ Trebnje se je regijskega posveta udeležilo 18 članic.

Galerija slik (2)

Regijski posvet članic 28.10.2017

08.10.2017 11:14 3 leta 7 mesecev nazaj

Oktober - mesec požarne varnosti

29.09.2017 13:32 3 leta 7 mesecev nazaj

Mesec oktober, mesec požarne varnosti, je vsako leto za gasilce še posebno aktiven mesec v letu, saj v dneh tega meseca gasilci opravijo veliko število vaj, prikazov za krajane, otroke in veliko operativnih aktivnosti. Mesec oktober ima vsako leto osrednjo tematiko oz. geslo. 

Tematika letošnjega meseca varstva pred požari je namenjena intervencijskim potem in površinam za gasilce.

V okviru meseca požarnega varstva bodo v društvih, sektorjih in GPO-jih naše zveze potekale vaje in vrsto aktivnosti po ustaljeni vsakoletni praksi. 

Galerija slik (1)

Gasilska mladina na državnem tekmovanju v orientaciji

29.09.2017 13:12 3 leta 7 mesecev nazaj

V soboto, 16. septembra 2017, je v Gorici pri Slivnici, Občina Šentjur, potekalo v organizaciji Mladinske komisije Gasilske zveze Slovenije tekmovanje v orientaciji.

Iz naše gasilske zveze so se državne orientacije udeležile štiri ekipe:

Rezultati
pionirji                                  PGD Štatenberk  20. mesto od 34 ekip
gasilci pripravniki              PGD Občine 1                                    16. mesto od 29 ekip
gasilci pripravniki             PGD Občine 2               20. mesto od 29 ekip
gasilke pripravnice           PGD Trebelno                                   11. mesto od 24 ekip

Za tekmovanje v orientaciji so ekipe pripravili mentorji:

  • PGD Občine Karmen - Vesna Smolič
  • PGD Štatenberk - Robi Zore
  • PGD Trebelno - Jože Zore

Iskrene čestitke za dosežene rezultate in zahvala tekmovalcem in njihovim mentorjem za delo in trud, ki so ga vložili v priprave za sodelovanje na državnem tekmovanju. 

Galerija slik (1)

Vabilo na regijski pohod članic po Machovi poti

04.09.2017 22:34 3 leta 8 mesecev nazaj

Razpis in vabilo za 18. srečanje gasilk GZ Trebnje

25.08.2017 19:04 3 leta 8 mesecev nazaj
Prenos datotek

Skoraj 200 gasilskih veterank in veteranov bilo na ekskurziji

03.08.2017 16:10 3 leta 9 mesecev nazaj

Komisija za delo z veterani pri Gasilski zvezi Trebnje bienalno organizira strokovno ekskurzijo za svoje starejše članstvo – veteranke in veterane. V letošnjem letu so jo načrtovali in jo tudi izvedli 27. julija 2017 z ogledom Kočevske – zelenega morja Evrope. Na pot bogato zasnovane ekskurzije se je načrtovanega dne pod vodstvom 4 vodičev: Maje, Vinka, Jožice in Stanke podalo 4 avtobuse gasilskih veterank in veteranov (194) iz 23 od 28 PGD Gasilske zveze Trebnje.


Ob prvem postanku v naselju Podstenice (do izselitve 1941 so tu živeli Kočevarji) v občini Dolenjske Toplice, smo si pod vodstvom tamkajšnjega čebelarja ogledali čebelarski center, ki edini domuje v tem naselju (danes v tem naselju ni več stalnega prebivalstva). Ob tem je najbolj navdušila maketa vasi Podstenice pred drugo svetovno vojno. V Kočevskem rogu smo se v njegovem osrčju ustavili na bivši Žagi Rog, ki je bila v svojem času največji lesno-predelovalni obrat na Slovenskem. Nato smo se skozi gozdno katedralo sprehodili do veličastne jelke – kraljice Roga (stara 500 let). Obiskali smo tudi bivšo kočevarsko vas Rajhenav, ki leži sredi roških gozdov na nadmorski višini 600-900 m, kjer nam je kmet Alojz Brdnik, sicer iz Štajerske, ki od 1996 pogumno vztraja na kmetiji, predstavil dejavnosti, s katerimi se z ženo ukvarjata na tej gorski kmetiji: vzreja bikov, krav in konj, imajo okoli 200 glav govedi, v zadnjem času pa so začeli sprejemati tudi obiske strokovnih in turističnih skupin. Obiskali smo tudi spomenik najbolj znanega roškega grobišča pod Krenom, do katerega vodi Križev pot Slovencev, delo kočevskega umetnika Staneta Jarma. V restavraciji ob kočevskem jezeru smo pojedli okusno malico, nato pa nadaljevali po mestu Kočevje, kjer nas je pričakalo vodstvo Gasilske zveze Kočevje ter nas pospremilo do Prostovoljnega gasilskega društva Kočevje, kjer smo si ogledali njihovo orodišče, opremo in vozila. Sledilo je potovanje do Kočevske reke, kjer je tamkajšnji župnik predstavil novo cerkev sv. Janeza Krstnika, ki je bila leta 1999 postavljena v spomin vsem porušenim cerkvam in znamenjem na Kočevskem, ob njej pa stoji največji oreh na Slovenskem. O življenju v režimu zaprtega območja in o utripu krajev danes nam je pripovedoval domačin Srečko, ter naš soudeleženec ekskurzije Brane Praznik, ki je v takratnem režimu delal v Kočevski reki. Od tu smo se peljali še skozi nekdaj strogo varovano območje Gotenica proti Gostilni Tušek, kjer smo imeli še skupno pozno kosilo pred povratkom v Temeniško in Mirnsko dolino.


Ekskurzija je bila polna različnih ogledov, kjer smo si nabrali vrsto bogatih in zanimivih vtisov, ki smo jih zabeležili v svoje spomine ter hvaležni vodstvu Komisije za delo z veterani in njenemu prizadevnemu predsedniku Stanetu Gorcu, vodstvu Gasilske zveze Trebnje ter skrbnim vodičem za izjemno lepo preživet dan, čemur je pripomoglo tudi prijetno vreme (neprevroče).


GZ Trebnje

Galerija slik (29)

Obvestilo o poteku strokovne ekskurzije

21.07.2017 08:46 3 leta 9 mesecev nazaj
Prenos datotek

Praznovanje 90. obletnice delovanja PGD Dobrnič

11.07.2017 07:31 3 leta 10 mesecev nazaj

Strokovna ekskurzija Kočevska

10.07.2017 09:51 3 leta 10 mesecev nazaj

Komisija veteranov Gasilske zveze Trebnje bo po letnem programu dela izvedla strokovno ekskurzijo KOČEVSKA - ZELENO MORJE EVROPE,

ki se bo odvijala v četrtek, 27. julija 2017.

Več podrobnosti si preberite v prilogah.

Praznovanje 90. obletnice delovanja PGD Vrhtrebnje

10.07.2017 09:47 3 leta 10 mesecev nazaj
Prenos datotek

Praznovanje 20. obletnice delovanja PGD Zabukovje

05.07.2017 07:50 3 leta 10 mesecev nazaj
Prenos datotek

Praznovanje 90. obletnice delovanja PGD Štatenberk

15.06.2017 09:56 3 leta 11 mesecev nazaj

62. skupščina Gasilske zveze Trebnje

09.05.2017 08:37 4 leta 5 dni nazaj

V mirnskem Kulturnem domu Partizan je Občina Mirna omogočila izvedbo 62. skupščine GZT, ker je mirnskemu  gasilskemu poveljstvu občine (GPO) po krožnem pravilu pripadlo gostiteljstvo skupščine GZT. Udeležba delegatov iz 28 Prostovoljnih gasilskih društev (PGD) je bila 91 %.

Na skupščini, ki jo je po himni s harmonikarskim glasbenim vložkom obogatil Matej Dragan iz PGD Štatenberk, so se z minuto molka poklonili preminulim v preteklem letu:  častnemu poveljniku tov. Ivanu Repovžu, vsem gasilcem in častnemu predsedniku Gasilske zveze Slovenije (GZS), tov. Ernestu Eöriju.

Poleg delegatov so se skupščine udeležili tudi vabljeni gosti: član Predsedstva GZS in  predsednik Regijskega sveta Dolenjske regije Marjan Šmalc, član Poveljstva in poveljnik Dolenjske regije Janez Bregant, župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic, podžupan Občine Mokronog-Trebelno Franc Glušič, podžupanja Občine Mirna se je zaradi nepredvidenega dogodka tik pred sejo skupščine osebno opravičila, predstavnik URSZR Novo mesto g. Borut Kolenc, predstavniki sosednjih gasilskih zvez in zvez belokranjske regije ter predstavniki pobratene  Vatrogasne zajednice grada Velika Gorica.

Svoja poročila so podali: predsednik in poveljnik GZT Anton Strah in Janez Uhan ter predsedniki posameznih komisij ter Nadzornega odbora in verifikacijske komisije.

Brez večjih razprav so delegati poročila potrdili in prav tako po predstavitvi soglasno potrdili program in finančni plan za tekoče leto.

Prihodnje leto je v gasilstvu kongresno in hkrati volilno leto. V ta namen so za skupščino pripravili spremembe Statuta GZT, ki jih je pred tem že obravnaval in potrdil Upravni odbor GZT, na petkovi skupščini pa  so jih tudi delegati soglasno potrdili.  Prav tako so na skupščini sprejeli sklep o izbrisu Prostovoljnega industrijskega gasilskega društva (PIGD) Akripol Trebnje iz članstva GZ Trebnje.

Poleg gostov:  predstavnikov Predsedstva in Poveljstva GZS ter predstavnikov Regijskega sveta Dolenjske regije, predstavnikov sosednjih in belokranjskih gasilskih zvez ter pobratene gasilske zveze iz sosednje Hrvaške, predstavnika Uprava RS za zaščito in reševanje, Izpostava Novo mesto, sta  župan Alojzij Kastelic in podžupan Občine Mokronog-Trebelno Franc Glušič. V svojih nagovorih izrazila zadovoljstvo z delom ter poudarila srčnost gasilcev pri njihovem delu, visoko strokovnost, do katere vodijo le permanentna različna gasilska izobraževanja in vaje v okviru zveze, regije in Gasilske zveze Slovenije. Oba sta izrazila podporo nabavi nove avtolestve in tako zamenjavo sedanjega vozila Bronto, s katerim je bilo že nemalo težav in stroškov zaradi nenehnih okvar in zato tudi manj zaupanja v varno delo z njim. Tako vozilo je potrebna za celotno Mirnsko in Temeniško, zato sta oba izrazila močno podporo pri nabavi s sredstvi, ki jih imajo občine rezervirane v svojih proračunih za ta namen.

Dolgoletni predsednik GZ Ivančna Gorica, tov. Lojze Ljubič, ki je v gasilski organizaciji že več kot 60 let in je letos po 46 letih zapustil tudi mesto predsednika zveze, je ob tej priložnosti skupaj z bivšim poveljnikom Lovrom Markovičem podelil spominska priznanja, ki so jih prejeli: Anton Strah, Anton Bajc, Janez Bregant, Janez Uhan in Mojca Femec ter PGD Mirna. Na letošnji skupščini so bila podeljena tudi priznanja društvom, ki so jih osvojila na podlagi najvišje zbranih točk pri ocenjevanju PGD v letu 2016: 1. mesto PGD Trebnje, 2. mesto PGD Štatenberk in 3. mesto PGD Veliki Gaber. Na tekmovanju Fire combat sta ponovno v preteklem letu postali državni podprvakinji Marjanca Kužnik iz PGD Dobrnič in Mateja Filipič iz PGD Žužemberk. Zaradi njune službene zadržanosti je nagrado v njunem imenu prevzel poveljnik PGD Dobrnič Matjaž Vovko.

Galerija slik (12)

Prenos datotek

Vabilo na 17. zbor mladih MK GZT

14.03.2017 07:55 4 leta 2 meseca nazaj
Prenos datotek

Obvestilo o prenehanju delovanja PIGD Akripol

12.01.2017 08:45 4 leta 4 mesecev nazaj

PIGD Akripol je po sklepu občnega zbora prenehal z delovanjem.

Društvo je z odločbo upravne enote izbrisano iz registra društev.

Termini občnih zborov v letu 2017

29.12.2016 08:54 4 leta 4 mesecev nazaj
Prenos datotek

Termini zborov mladih v letu 2017

29.12.2016 08:53 4 leta 4 mesecev nazaj
Prenos datotek

Tradicionalno ponovoletno srečanje članic gasilk GZT

29.12.2016 08:52 4 leta 4 mesecev nazaj
Prenos datotek