Taborjenje gasilske mladine 2018 - 5. dan (starejši)

02.07.2018 07:57 6 let 20 dni nazaj

Kot ponavadi smo se zbudili že pred piskom za jutranje bujenje. A danes je bilo drugače, počasi, a vztrajno, je prišel konec našega letošnjega taborjenja. Po jutranjem dvigu zastave, smo v lepo urejeni koloni, odšli še na zadnji zajtrk. Zavedamo se namreč, da navzven predstavljamo gasilsko organizacijo in našo Gasilsko zvezo Trebnje, zato smo bili še zadnjič, pri korakanju, še posebej pozorni, da so vodi bili lepo urejeni.

Po zajtrku smo se lotili pakiranja, pospravljanja šotorov in tabora. Sledilo je še skupinsko slikanje, izmenjevanje mobilnih številk, dodajanje na Snapchatu in Facebooku, potem pa nas je že presenetil avtobus.

Z rahlo grenkim nasmeškom smo se še zadnjič objeli, namreč vedeli smo, da prihaja poletje in da bomo šli vsak svojo pot. A misel na prihajajoča tekmovanja in druženja znotraj mladinske komisije nam je dala vedeti, da se bomo kmalu spet videli, če ne prej pa zagotovo na taborjenju prihodnje leto.

Galerija slik (25)

Prenos datotek

Taborjenje gasilske mladine 2018 - 4. dan (starejši)

02.07.2018 07:41 6 let 20 dni nazaj

Zbudili smo se v redko lepo sončno jutro, ki je obetalo še bolj čudovit dan. Po zajtrku, smo začeli z izpiti za veščine. Mentorji so dobro pripravili izpite pa tudi naše znanje je bilo obsežno. Gozdarji so prepoznavali vejice drevesnih vrst, bolničarji delali pravilne obveze ran, kurirji iskali skrite točke, novinarji zaključevali svoje časopisne strani.

Sašo in Andreja sta uradno predala voditeljski palici Mateju in Luki, ki sta se jih morala zaslužiti s krstom. Po tem protokolarnem delu smo napadli dobro kosilo ter opravili zasluženi popoldanski počitek. Sledilo je zadnje kopanje, Aleš je bil uradni morjeplovec na čolnu z velikim nasmehom na licih.

Na večer smo sedli k zaključni prireditvi, ki jo je obiskal še sam poveljnik Gasilske zveze Trebnje z družino. Predstavo sta vodila Nuša Zupan in Matic Tramte z res izbranimi besedami. Princ in princesa tabora sta postala Larisa Ozimek in Jure Medvešek, najboljši je bil Petrin vod, fantovska trojka je imela najbolje pospravljen šotor, dramska skupina je pripravila noro zabavno igrico kjer smo uporabili vse naše talente brez zavor, podelili smo priznanja za vse veščine, mentorja Primoža smo čisto nepričakovano polili z vodo, da je bila mera polna.  Vsi smo se strinjali, da se naslednje leto zopet vidimo. Do takrat …  Na pomoč prijatelji.

Galerija slik (35)

Taborjenje gasilske mladine 2018 - 3. dan (starejši)

01.07.2018 07:16 6 let 21 dni nazaj

Tretji dan taborjenja v Savudriji je že klasično najbolj delaven. Spoznavanje so-tabornikov in mentorjev po vodih, veščinah in delavnicah je v veliki meri že za nami, tako da smo morali združiti moči za izpolnitev vseh ciljev in nalog naših mentorjev.

Že jutranja telovadba je pokazala, da nam danes ne bo postlano z rožicami. Po zajtrku smo se vrnili k opravljanju veščin; naravoslovci-gozdarji smo spoznali preko 30 različnih vrst dreves in grmovnic v bližini našega kampa, bolničarji smo obravnavali oskrbo ran, imobilizacijo in pravilno ravnanje v primeru nezavesti, vodniki smo spoznavali zgodovino in znamenitosti širše okolice kampa, kurirji smo z različnimi stopnjami kodiranja pošiljali zahtevna besedila našim mentorjem za dešifriranje, novinarji-fotografi pa smo celotno dogajanje pridno spremljali in dokumentirali.

Po delavnicah smo si pri kosilu napolnili želodčke in se po popoldanskem počitku zapolnjenim z igranjem odbojke, družabnih iger in petjem pesmi, odpravili na kopanje. Sonce se je končno prikazalo v polnem sijaju in nam dodobra napolnilo energijo za aktivno preživljanje časa na in ob plaži. Izvzeto ni bilo niti tunkanje, vožnja s čolnom, igre v vodi in zalivanje spečih mentorjev na plaži z morsko vodo.

Naporen dan nam je dodobra izčrpal baterije, tako da je dobra večerja vsem zelo teknila, saj smo potrebovali energijo za športno, umetniško in dramsko večerno delavnico. V pričakovanju zadnjega dne, smo se hitro razporedili v svoje šotore, saj komaj čakamo izpite po veščinah in zaključni večer.

Galerija slik (32)

Taborjenje gasilske mladine 2018 - 2. dan (starejši)

30.06.2018 07:31 6 let 22 dni nazaj

Ko se je jutranja meglica nad Savudrijo razkadila je rezek pisk piščali iz Štabnega šotora oznanil, da morajo biti čez 5 minut vsi zbrani v zboru, saj se že sedaj navajajo na hiter odziv ob pozivu. Mentorji so mlade gasilce po vodih odpeljali na telovadbo. Sledil je zajtrk, pred tem pa je ob dvigu zastave v kampu glasno odmevala naša himna.

Ocenjevanje šotorov po zajtrku je mentorjem predstavljalo velik izziv, saj je bila konkurenca res huda. Zaradi dežja so se veščine začele malo kasneje, so pa taborniki imeli priložnost, da se bolje spoznajo med sabo. Po kosilu se je izza oblakov sramežljivo kazalo sonce, kar je pomenilo da bo popoldne minilo v znamenju poležavanja na plaži in kopanja v ravno prav ogretem morju. Mentorji so pripravili prav posebno nagradno igro. Kdor se bo opogumil in se sprehodil po improvizirani modni pisti na plaži, bo na večerjo pospremljen v Gasilskem vozilu zveze. Opogumili so se štirje mladi gasilci, ki so bili z vsemi častmi pripeljani na večerjo, zapustili pa so jo v konvoju vozil ob sprevodu vseh udeležencev tabora.

Na večer so se udeleženci športne delavnice spoprijateljili z ostalimi mladimi gosti v kampu in skupaj preizkušali svoje znanje nogometa, košarke, odbojke in ostalih športov. Likovniki in gledališčniki pa so pilili vsak svoje veščine in se hkrati pripravljali na zaključni večer.

Iz zvočnika se je zaslišalo, da se čez 15 minut ugašajo luči, kar pa pomeni, da morajo biti tudi vsi taborniki v svojih šotorih. Nekaj časa je bilo iz šotorov še slišati pritajene pogovore o polnem in doživetem dnevu. Počasi pa je tabor zajela tišina in globok spanec, le ob polnih urah so se slišale zadrge na šotorih ob menjavi dežurnih ekip.

Galerija slik (25)

Taborjenje gasilske mladine 2018 - 1. dan (starejši)

28.06.2018 22:47 6 let 24 dni nazaj

V zgodnjih jutranjih urah smo polni pričakovanj in navdušenja odpravili na avtobus proti Savudriji. Tam nas je že pričakala skupina mlajših gasilcev, ki so bili že pripravljeni na odhod domov. Sledila je razvrstitev v vode in šotore v katerih smo se tudi spoznali.  Zatem pa smo se odpravili na kosilo.  Po krajšem premoru smo se namenili na plažo, vendar nas je kmalu pregnal dež.  Čas smo zapolnili z ogledom filma, dokler ni posijalo sonce in smo se lahko vrnili na plažo.  Najprej smo preverili znanje plavanja vseh gasilcev,  nato pa raziskovali morsko dno in se zabavali v vodi. 

Ker smo bili slani od morske vode smo se okopali in pripravili na večerjo. Sledil je spoznavni večer, kjer so mentorji v uvodu predstavili krajšo gledališko točko, ki nas je dodobra nasmejala.  Nato smo se odpravili na igrišče, kjer so mentorji pripravili različne zabavne športne igre med njimi tudi vlečenje vrvi. V tej disciplini pa so svojo moč pokazali tudi mentorji, mi pa smo jih glasno spodbujali. Dan se je prevesil h koncu, odtekli smo še nekaj krogov za lažje spanje in se napotili v tople spalke.

Galerija slik (15)

Taborjenje gasilske mladine 2018 - 5. dan (mlajši)

28.06.2018 22:38 6 let 24 dni nazaj

Tako kot ima vsaka stvar svoj začetek in svoj konec, je tudi naše letošnje taborjenje prišlo skoraj do konca. To je dan, ko so prijateljske vezi najmočnejše in je danih veliko obljub po snidenju prihodnje leto. Po jutranjem vstajanju nam je bilo prizaneseno z jutranjo telovadbo zato smo lahko malce podaljšali spanec. Odpravili smo se na zajtrk, kjer smo se obilno okrepčali za intenzivno pospravljanje  šotorov in pakiranje svoje opreme. Ker smo mladi gasilci lahko vsem za vzgled, smo svoje šotore pospravili z odliko in jih pripravili za naše naslednike. Sledilo je še skupinsko slikanje po vodih za objavo na spletni strani, nato pa smo z mešanimi občutki pričakovali prihod avtobusa in odhod domov. Po prihodu avtobusa smo se pozdravili z starejšimi udeleženci taborjenja, ki nas bojo nadomestili pri zabavanju mentorjev, nato smo zložili svojo prtljago na avtobus in malo pred odhodom, zaradi obvezne pavze šoferja avtobusa, se odpravili še na en sprehod do svetilnika. Sledilo je še slovo od mentorjev, ki so ostali še v naslednjem terminu, nato pa smo vsem pomahali in jim zaželeli prijetno bivanje.

Galerija slik (15)

Prenos datotek

Taborjenje gasilske mladine 2018 - 4. dan (mlajši)

27.06.2018 14:36 6 let 25 dni nazaj

Torkovo jutro je bilo zagotovo drugačno kot pretekla, saj se je začel zadnji dan, ko bomo v celoti še skupaj. Po zajtrku sta nas za nekaj ur zapustila vodji tabora, tako da smo bili prepuščeni nepredvidljivim rokam ostalih mentorjev. Preden smo se lotili zaključka veščin, smo za rojstni dan zapeli mentorici Tjaši. Na veščinah smo obnovili pridobljena znanja preteklih dni in jih preverili s pisnimi in praktičnimi testi. Na veliko zadovoljstvo mentorjev smo se na testih izkazali, tako da smo vsi uspešno osvojili eno izmed veščin plavalec, novinar-fotograf, preventivec, kurir in bolničar.

Sledilo je kosilo, sladoled in zadnje kopanje v morju. Kar nekaj nas je hotelo spoznati skrivnostni jezik »glu-glu«, zato smo na trenutke postali pravi podvodni možje in punce. Za razliko od povprečnih gradbincev, smo naš »fačuzi« dokončali v zadanem roku, prvi pa ga je preizkusil mentor in glavni inšpektor Luka. Projekt je dobil zeleno luč za obratovanje in se je že kmalu izkazal za pametno investicijo.

Pred večerjo sta nas obiskali predsednica Nadzornega odbora Gasilske zveze Trebnje Tanja Gorec in tajnica GZ Trebnje Mojca Femec.  Zadnja večerja je po napornem dnevu vsem teknila, nato pa smo odhiteli na zadnje priprave za zaključni večer. Na zaključnem večeru smo prejeli priznanja za uspešno opravljene veščine, nagrade za najbolj urejen šotor in najmlajša udeleženca taborjenja ter podelili svečani naziv Miss in Mistra tabora. Gledališka skupina pa nam je skupaj z mentorji pripravila vrhunsko komedijo v dveh delih. Na koncu večera pa smo še lovili bombone, na trenutke pa smo lahko opazili tudi kakšno solzico v očeh naših ponosnih mentorjev.

Galerija slik (24)

Taborjenje gasilske mladine 2018 - 3. dan (mlajši)

26.06.2018 09:29 6 let 26 dni nazaj

Zjutraj nas je začel razveseljevati dež. Kot se za neuklonljive gasilce spodobi, nam to ni strlo duha in volje. Brisače in kopalke smo pospravili na varno, zaprli zadrge na šotoru ter odmaknili opremo od sten šotora, da se ne navlažijo. Po zajtrku smo s pesmijo, kitaro, plesom in ogledom risank vedrili deževno dopoldne. Dodali smo še partijo enke, šaha, naučili smo še žongliranja, hoje po vrvi. In dopoldne je minilo kot bi mignil.

Po dobrem kosilu nas je razveselilo sonce. Mentorji so spili kavo, otroci pa smo hitro skočili v kopalke in se odpravili na plažo. Uživali smo v vožnji s čolnom, skakanjem z njega. Naši marljivi gradbeniki so postavili » fačuzi« v dveh bazenih. Projekt ni še dokončan, tako da bomo jutri nadaljevali z gradnjo. Izredno priljubljena je igra kdo lahko potunka mentorja Mateja, ki stoji neuklonljivo kot grški junak na bojnem polju. Malo manj pogumni uživamo na plaži, klepetamo z mentorji in igramo karte. Skratka, časa na plaži je vedno premalo :).

Pod tuši smo sprali sol s sebe, povečerjali ter spustili zastavo tabora ob petju himne. Večer smo preživeli ob igranju nogometa, z ustvarjanjem v likovni ali gledališki delavnici. Kot vsak je tudi ta dan prehitro minil. Spat smo šli samo za to, da bomo spočiti za jutrišnji dan, ki bo še boljši od današnjega.

Galerija slik (20)

Prenos datotek

Taborjenje gasilske mladine 2018 - 2. dan (mlajši)

25.06.2018 17:07 6 let 27 dni nazaj

Prebudili smo se v sveže in malce bolj hladno jutro, kot smo ga bili vajeni na morju. Da nas ne bi predolgo zeblo, so naši mentorji kar hitro poskrbeli, da smo se uspešno spopadli z ne prav priljubljeno jutranjo telovadbo ter se ogreli in pripravili na aktivnosti, ki so nas čakale tekom dneva. Po zajtrku smo se spopadli z še eno ne prav priljubljeno ampak vseeno obvezno aktivnostjo, in sicer pospravljanjem šotora. Ker tu ni nikogar, ki bi to storil namesto nas, nam ni preostalo drugega kot da se resno lotimo tega opravila, saj na koncu sledi ocenjevanje šotorov in tisti, ki hočemo to opraviti bolj na hitro, žal ne pridemo dobro skozi, saj mentorji opazijo skoraj vse. Na koncu smo se kar dobro izkazali, saj je bila taborovodja nad videnim zadovoljna, edinole čevlji nam delajo nekaj preglavic, saj tekom dneva nočejo ostati lepo poravnani pred šotorom. V taboru imamo škrata, ki nam razmetuje čevlje in oblačila, zato mentorji večkrat dnevno iščejo lastnike izgubljenih premetov, ki skoraj vedno najdejo lastnika.

V dopoldanskem času smo se razdelili po skupinah za opravljanje veščin. Razdeljeni smo v veščine: novinar-fotograf, bolničar, preventivec, kurir in plavalec. Na veščinah spoznavamo zanimiv gasilski svet in usvajamo nova znanja.

Popoldan pa smo odšli na plažo, kjer nas je danes pričakalo že nekaj več sončnih žarkov. Mentorji so iz tabora pripeljali tudi čoln. Tako smo lahko z druge perspektive opazovali lepote savudrijske obale.

Po večerji smo izbirali med športno, likovno in gledališko delavnico. Vse so tako zelo zanimive, da smo komaj izbrali, kateri se bomo priključili. Čas v dobri družbi hitro teče in že je prišel čas za spanje.

Priprava na spanje nam gre že lažje od rok. Z mislijo na jutrišnji dan pa tudi zaspimo že malo hitreje, saj nas celodnevne aktivnosti, ki čakajo na nas zelo utrudijo. Komaj čakamo jutrišnji dan.

Galerija slik (15)

Taborjenje gasilske mladine 2018 - 1. dan (mlajši)

24.06.2018 21:38 6 let 28 dni nazaj

Bilo je zgodaj zjutraj, ko smo se začeli zbirati na vstopnih točkah in čakali na prihod avtobusa, ki nas je odpeljal proti morju v Savudrijo. Ker se je tudi drugim, tako kot nam, mudilo na morje, smo z eno urno zamudo končno prispeli v naše domovanje, katerega so postavili naši mentorji ter člani GZ Škofja Loka.

Po prihodu v tabor smo spoznali naše mentorje, kateri bodo skrbno skrbeli za nas cel čas taborjenja in nas animirali, da bo letošnje letovanje kar najbolj prijetno za vse nas. Po kosilu smo se razporedili po šotorih, si pripravili ležišča  in pripravili na kopanje. »Morje je še vedno mokro in slano.« Po dogodivščinah nad in pod vodo smo se skoraj sestradani okrepčali z dobro večerjo, da smo bili polni energije za spoznavni večer in igre, ki so sledile. Ob zelo zabavnih skupinskih igrah, smo se bolje spoznali tako taboreči, kot mentorji. Po zabavnih igrah smo utrujeno legli v svoje šotore, se dobro pokrili in hitro zaspali v pričakovanju naslednjega dne.

Če strnemo utrinke današnjega dne: igra, smeh, petje, zabava, kopanje in na koncu zaslužen počitek.

Mentorji, Savudrija 2018

Galerija slik (12)

Prevoz na taborjenje 23.6.2018 - mlajši

21.06.2018 00:25 6 let 1 mesec nazaj
  • 7.00 - Mokronog (gasilski dom) – PGD Mokronog, Trebelno, Velika Strmica, Štatenberk, Sveti Križ in Šentrupert
  • 7.15 - Mirna (avtobusna postaja) – PGD Mirna, Selo pri Mirni
  • 7.30 - Trebnje (gasilski dom) –  PGD Trebnje, Lukovek, Ponikve, Račje selo, Dobrnič in Občine
  • 7.50 - Bič (Eurotek pri gostilni) – PGD Velika Loka, Šentlovrenc, Trebanjski vrh, Čatež in Veliki Gaber

Taborjenje gasilske mladine 2018

16.05.2018 11:45 6 let 2 meseca nazaj

Mladinska komisija Gasilske zveze Trebnje je tudi v letošnji plan dela zapisala taborjenje gasilske mladine. Taborjenje bo potekalo v taboru GZ Škofja Loka v kampu Veli Joža v Savudriji, Hrvaška

  • od 23. do 27. junija 2017 za mlajše (letnik 2010 – 2007) in
  • od 27. junija do 1. julija 2018 za starejše (letnik 2006 - 2003).

KONČNA PRIJAVA: do ponedeljka, 28. maja 2018, na Gasilsko zvezo Trebnje, Rimska cesta 33, 8210 Trebnje.

Prenos datotek