Taktično tekmovanje na Bučki 2023

11.09.2023 15:10 10 mesecev 13 dni nazaj

Sončno nedeljo, 3. septembra 2023, smo čateški gasilci namenili tekmovanju. Udeležili smo se taktičnega tekmovanja na Bučki, kjer vsako leto organizirajo tekmovanje »Naj operativna enota«. Tekmovanje poteka po sistemu "rally", kjer smo na delovnih točkah tekmovali v petih disciplinah.

Ker je za operativne gasilce pomemben hiter izvoz v popolni zaščitni opremi, se je prva disciplina imenovala "Hitro oblačenje tekmovalcev in osnovna gasilska znanja". Gasilci smo se na sodnikov znak oblekli v zaščitno opremo in kasneje opraviti različne vaje, kjer smo morali prikazati gasilsko znanje, hitrost ter spretnost, od navezave vozlov, uporabe gasilnikov do poznavanja gasilskih činov in oznak. Gasilci posredujemo na različnih intervencijah in se soočamo z različnimi scenariji, ki terjajo različne taktične nastope enote.

Naslednja točka se je imenovala "Gori". Vodja enote je dobil informacijo, da je prišlo do požara hiše, v kateri naj bi se nahajala pogrešana oseba. Enota je po izdanem povelju pripravila »napad« z odvzemom vode iz hidranta in uporabo MB (motorne brizgalne), dva gasilca pa sta se opremila z IDA (izolirnim dihalnim aparatom) in se pripravila za vstop v prostor. V objektu sta pogasila namišljen požar, našla in iznesla ponesrečenca ter preiskala prostor in iznesla nevarne predmete (plinsko jeklenko).

Letošnje katastrofalne poplave so od gasilcev terjale ogromno znanja ter iznajdljivosti na področju izgradnje protipoplavnih barier, črpanju vode in tudi čiščenju, zato se je tretja točka imenovala "Neurje 2023".  Na tej točki smo morali na potoku narediti jez iz vreč s peskom, iz katerega smo kasneje morali z MB črpati vodo in s C-napadam preko ovir potisniti žogo v gol.

Že malo utrujeni smo se prestavili na točko "Delovna nesreča". Prišlo je do delovne nesreče, kjer je delavca (lutko) stisnila hlodovina, ki je padla s prikolice. To je simuliralo povsem možno delovno nesrečo v gozdu. Mesto nezgode smo zavarovali, hlodovino stabilizirali in nato izvlekli ponesrečenca. Pri stabilizaciji in dvigovanju bremena je potrebno biti še posebej previden, da breme ne pritiska na poškodovanca in ga dodatno ne poškoduje. Prav tako je zelo pomembna varnost gasilcev.

Naša zadnja naloga je bila "Čoln". Kdor pozna naš hribovit teren ve, da je to pri nas skoraj ne mogoča situacij, pa vendar moramo biti gasilci pripravljeni na vse, saj posredujemo tudi izven našega požarnega območja. Po sodnikovem žvižgu je prva trojka s čolnom odveslala do sredine jezera, kje je pobrala rešilni obroč in se vrnila na začetek. Po zamenjavi je druga trojka odveslala nazaj in obroč vrnila na svoje mesto ter se vrnila nazaj na kopno.

Cilj vseh nalog je bil, da v najkrajšem možnem času opravimo nalogo, pri tem pa skrbimo za svojo varnost ter delo opravimo strokovno in varno. Na vseh kontrolnih točkah so sodniki merili čas in pravilnost izvedbe vaj. Nepravilno delo in neupoštevanje varnosti so kaznovali s kazenskimi točkami. Tako taktično tekmovanje je zelo poučno, saj se lahko preizkusimo v simulacijah vsakodnevnih nesreč.

Tekmovanje je potekalo v dveh disciplinah in sicer: manjša vozila (GVM-1, GV-1, GVV-1) in večja vozila (AC, GVC).

V kategoriji manjših vozil je ekipa  PGD Čatež pod Zaplazom zmagala in osvojila naziv »Naj operativna enota 2023«. To je od leta 2016 na tem tekmovanju za PGD Čatež pod Zaplazom že druga zmaga in 5. uvrstitev med prve tri.

V kategoriji večjih vozil si je zmago priborila ekipa PGD Trebnje.            

Besedilo in foto: Nataša Mandelj in Domen Mlakar

                                                                                                                                  PGD Čatež pod Zaplazom

Galerija slik (3)