Taborjenje 2024 - starejši - slovo taboru

07.07.2024 11:21 13 dni 11 ur nazaj

Odhod proti domu 

Prebujanje v nedeljsko jutro 7. julija 2024 je bilo zaradi odhoda domov popolnoma drugačno od prejšnjih juter. 

Odpadle so vse običajne  jutranje aktivnosti. Ostalo nam je le pakiranje in temeljito popravljanje šotorov in tabora, ker je prihajala na taborjenje že nova skupina iz GZ Škofja Loka. Odšli smo še na zadnji zajtrk. Tik pred odhodom smo se zbrali v taboru še za skupinsko sliko, napolnili avtobus s prtljago, nato pa vstopili še taborniki in mentorji ter pomahali gospodarju Metodu ter naši taborovodji Andreji (potuje z lastnim vozilom)  ter Kampu Veli Jože v slovo. Vodja odprave, David Piškur, je še preveril zadnje potankosti in dal šoferju Alojzu znak za odhod proti domu.   

Potovanje avtobusa je uspešno in dokaj lepo potekalo, tako da so se v nedeljo do 15. ure  vsi taborniki in mentorji srečno vrnili na svoje domove med svoje najdražje. 

 

Galerija slik (5)

Taborjenje 2024 - starejši 4. dan 6. 7. 2024

07.07.2024 11:08 13 dni 12 ur nazaj

4. dan taborjenja gasilske mladine, starejši – sobota, 5. julija 2024

Petkova budnica se nam je tako priljubila, da smo se v zvoku citer zbujali tudi v sobotno jutro. Vsi skupaj smo odšli na telovadbo na igrišče. Tam smo pretekli nekaj krogov, se razgibali in zaplesali "Debelega konja" ter "En medvedek je".  

Zajtrk smo z veseljem pojedli, nato pa smo se z manjšim navdušenjem odpravili pospraviti šotore. Danes smo se še posebno potrudili, saj je bila obljubljena posebna sladka malenkost, katero so prinesli petkovi obiskovalci. Kot že prejšnje dni, smo se razdelili v skupine in obiskali še zadnje dopoldanske aktivnosti. Danes smo si po kosilu imeli možnost privoščiti sladoled. Kmalu je sledilo še zadnje kopanje, katerega smo dobro izkoristili. Še zadnjič v času taborjenja smo se tunkali in podajali žogo. Potem pa je sledil hiter tuš in težko pričakovana večerja. Ker v petek nismo uspeli iti na sladoled, smo po večerji še enkrat dobili to možnost. S polnimi trebuhi smo se odpravili nazaj proti taboru, kjer smo še zadnjič spustili zastavo.

Nadaljevali smo s težko pričakovanim zaključnim večerom, kjer smo skupaj plesali, peli, podelili priznanja za udeležbo in za najlepše šotore. Na koncu pa so novi mentorji dočakali svoj krst, pri čemer smo še najbolj uživali. Dan je zelo hitro minil in že je bil čas, da odidemo spat in se zbudimo v nov dan.

 

Galerija slik (60)

Taborjenje 2024 - starejši 3. dan 5. 7. 2024

06.07.2024 14:38 14 dni 8 ur nazaj

3. dan taborjenja gasilske mladine, starejši – petek, 5. julija 2024

Po mirno prespani noči smo se zjutraj prebudili ob nežnih melodijah citer. Po jutranjem razgibavanju in hitrem teku, je sledil slovesen dvig zastave, med katerim smo navdušeno zapeli taborniško-gasilsko himno. Nato smo se lačni in radovedni odpravili na okusen zajtrk. Sledilo je natančno pospravljanje šotorov. Tokrat smo šotore pospravili še bolj skrbno, saj je sledilo strogo ocenjevanje. Nato smo se razdelili v tri skupine, ki so se odpravile na različne aktivnosti. Pri prvi pomoči smo ponovili in nadgradili temeljne postopke oživljanja. Pri gasilski preventivi smo ponovili pomembna pravila orientacije v naravi, na kontrolnih točkah pa smo ponovili razvrščanje in izpostavili splošna pravila gašenja požara. Pri aktivnosti plavalec smo otroci uživali v razburljivem skakanju v vodo. Po okusnem in dobrem kosilu smo se osvežili v hladni vodi in igrali zabavne družabne igre na plaži. Obiskali so nas predstavniki Gasilske zveze Trebnje, Janez Uhan, Milan Kastelic in Mojca Femec, ki so nas pospremili do večerje in nazaj. Pridružila se nam je tudi "sveža" mentorica, Vanja Šalehar, ki je popestrila že tako veselo vzdušje. Zvečer sta sledili napeta športna in ustvarjalna kul delavnica. Na športni delavnici smo se neustrašno borili v nogometu proti močni ekipi iz Maribora. V velikem številu smo se udeležili ustvarjalne kul delavnice, kjer smo ob popularni glasbi pletli čudovite zapestnice in ustvarjali pisane risbe za razstavo. Po napornem dnevu smo utrujeni in zadovoljni legli k počitku in mirno zaspali.

Galerija slik (38)

Taborjenje 2024 - starejši 2. dan 4. 7. 2024

05.07.2024 09:50 15 dni 13 ur nazaj

2. dan taborjenja gasilske mladine, starejši – četrtek, 4. julija 2024

Po dolgi noči smo ob jutranjem bujenju s pesmijo »gangnam style« komaj prilezli iz spalk. Sledila je jutranja telovadba, na kateri smo se pretegnili in dokončno prebudili. Ob dvigu zastave smo ponosno zapeli taborniško gasilsko himno in se odpravili na zaslužen zajtrk. Po zajtrku smo se s polnimi trebuščki odpravili pospravljat šotore. Nekaterim je ta izziv uspel brez večjih naporov, drugi pa so potrebovali nekoliko več spodbude in nasvetov. Zatem smo se razdelili v tri skupine in se izobraževali o prvi pomoči, gasilskih aktivnostih ter reševanju iz vode. Pri slednji smo uporabili čoln, ki je bil kasneje namenjen kot odskočna deska za skakanje v morje. Sledilo je kosilo, s katerim smo pridobili energijo, ki smo jo potrebovali za popoldansko plavanje. Voda je bila zelo osvežujoča, zato smo del časa namenili tudi družabnim igram na plaži. Čas je minil, kot bi mignil, in že smo ob petju pesmi ter bansov hiteli na večerjo. Ker smo bili pridni, smo si po večerji lahko privoščili sladoled. Pri večernih aktivnostih smo izbirali med športno in KULturno delavnico. Športniki so se ogreli s plesom ob pesmih makarena in baby shark, odvečno energijo pa so nekateri sprostili pri nogometu, odbojki, badmintonu ter teku. KULturniki so si popestrili večer s pletenjem zapestnic, slikanjem in risanjem. Po napornem dnevu so vsi utrujeni popadali v šotore in nemudoma zaspali.

Galerija slik (62)

Taborjenje 2024 - starejši, 1. dan 3. 7. 2024

04.07.2024 09:19 16 dni 13 ur nazaj

Za 1. skupino - mlajši taborniki,  slovo, za 2. skupino - starejši taborniki, 1. dan 3. julija 2024

Nov dan, vsak začetek ima tudi svoj konec, in tako je tudi za mlajše tabornike prišel dan, ko smo zaključili s taborjenjem gasilske mladine 2024 v Savudriji. Jutranjo telovadbo smo za zadnji dan izpustili, saj nas je po zajtrku čakalo kar precej dela. Treba je bilo spakirati vse stvari v kovčke in pospraviti šotore, da bodo pripravljeni za starejšo skupino, ki nas bo zamenjala na taborjenju. Ob prihodu avtobusa smo udeležence druge skupine pričakali zbrani po vodih, jim zapeli nekaj pesmic, katere so nas naučili mentorji v preteklih dneh taborjenja. Zaželeli smo jim, da se imajo tako lepo, kot smo se imeli mi, in jim iz avtobusa še zadnjič pomahali, njim, taboru in mentorjem, ki so še ostali z drugo skupino.

 

Kakšna razlika, ne samo v starosti, ampak predvsem v velikosti ????. Nekateri mentorji oziroma mentorice so se kar izgubile med nami. Po razporeditvi po šotorih, razdelitvi po vodih, so nam mentorji razložili pravila v taboru. Oddali smo vse elektronske in mobilne naprave, saj smo na taboru letos brez elektronskih naprav; tako so se odločili »šefi«. Po kosilu smo komaj čakali na odhod na plažo, da se začnejo vragolije v vodi. Voda je prijetna, brez sluzi, zato smo res uživali.

Po večerji je sledil spoznavni večer, kjer smo se spoznali z bansi, sprva malce zadržano, ampak do konca tabora se bomo že razživeli. Sledile so še štafetne igre, obilo smeha in že je napočil čas priprav na počitek, ko so nam mentorji ugasnili luči, da smo lahko potonili v spanje in lepe sanje.

Galerija slik (66)

Taborjenje 2024 - 1. skupina (mlajši) se je vrnila iz Savudrije

03.07.2024 15:37 17 dni 7 ur nazaj

Prva skupina tabornikov (mlajši) iz 12 PGD naše zveze se je danes poslovila od Kampa Veli Jože v Savduriji in napolnila avtobus, ki je pripeljal drugo skupino (starejših) tabornikov, ki bodo taborsko življenje uživali in raziskovali do nedelje, 7. julija 2024. 

Potovanje prve skupine proti domu je bilo izjemno tekoče z enim postankom na postajališču Lom.

Veseli, razigrani, pa tudi malo utrujeni. Vendar še vseeno se je slišala pesem v avtobusu. 

Avtobus se ustavi. Slovo od prijateljev in mentorjev, stiski rok in objemi povedo največ. 

Galerija slik (3)

Taborjenje 2024 - mlajši, 4. dan 2. 7. 2024

03.07.2024 09:29 17 dni 13 ur nazaj

4. dan taborjenja gasilske mladine, mlajši – torek, 2. julija 2024

Po dobro prespani noči smo se zbudili ob zvoku narodno zabavne glasbe. S skupnimi močmi smo tabor spravili nazaj v red in ponosno dvignili zastavo ter zapeli himno. Nato smo se napotili proti restavraciji na zajtrk. Na poti do tja smo uživali ob petju bansov in pesmic. Ponovno je sledilo pospravljanje in ocenjevanje šotorov, kjer so se mladi taborniki odlično odrezali.

Potekale so še zadnje gasilske aktivnosti, pri katerih smo zelo uživali. Pojedli smo kosilo in kar se da izkoristili počitek, ki mu je sledilo popoldansko plavanje. Morje je bilo super čisto, na plažo smo dobili malico in kmalu potem že hiteli na večerjo. Po večerji smo izvedli generalko zaključnega večera.  

In že je napočil naš zadnji skupni večer v taboru. Na svečanem zaključnem večeru so bila podeljena priznanja za sodelovanje, za najbolj pospravljen šotor in za najmlajšega ter najmlajšo udeleženko tabora. Na prireditvi smo si ogledali nekaj izvrstnih nastopov. Nekateri so plesali, peli, pripovedovali vice ter odigrali dramsko igro. Dve mentorici sta se tabora udeležili prvič in sta bili zato krščeni. Ker pa je kar nekaj novih mladih mentorjev, so jim starejši mentorji pripravili tako presenečenje, da so bili ob koncu dogodka popolnoma mokri.

Po zaključku svečanega večera smo se pripravili na spanje in hitro zlahka zaspali.

Galerija slik (59)

Taborjenje 2024 - mlajši, 3. dan 1. 7. 2024

02.07.2024 13:21 18 dni 9 ur nazaj

3. dan taborjenja gasilske mladine, mlajši – ponedeljek, 1. julija 2024

Nov dan, nove dogodivščine! Zjutraj smo poleg živahne gasilske himne zapeli tudi pesmico našemu Žanu za 10. rojstni dan. Za darilo je prejel čestitko in veliko čokolado, ki jo je kasneje z veseljem razdelil med številne prijatelje. Naša najmlajša taborujoča udeleženka Iza je med zajtrkom izgubila svoj mlečni zobek. Ta sedaj čaka na zobno miško v savudrijskem šotoru pod mehko blazino.

Plavalci so aktivnosti v dopoldanskem času pričeli z raziskovanjem savudrijskega svetilnika in ladje v suhem privezu. Kasneje so se v vodi tunkali, skakali s čolna in počeli številne vragolije. Pri prvi pomoči smo mentorico Zalo povili kot egipčansko mumijo in se pri tem dodobra nasmejali. Na gasilskih aktivnostih je mentor Aleš naše najmlajše obogatil s svojim širokim znanjem iz gasilstva.

V nadaljevanju dneva nas je s svojim sinom Svitom obiskal dolgoletni mentor Nejc Trlep. Pridružila sta se nam na popoldanskem kopanju, z nami pa bosta prespala tudi noč.

Ogromno dela smo imeli s pripravami na morebitni dež. V vsakem šotoru smo morali zategniti vrvice, odmakniti vse stvari od sten šotora in pobrati vso perilo z vrvi za sušenje.

Po večerji smo se po napornem dnevu zbrali v glavnem šotoru za ogled tekme Slovenija:Portugalska. Skupaj smo se sprostili in podružili. Za nami je zopet en čudovit dan.

 

Galerija slik (26)

Taborjenje 2024 - starejši/odhodi s postajališč

01.07.2024 16:20 19 dni 6 ur nazaj

ODHODI S POSTAJALIŠČ v SREDO, 3. JULIJA 2024:

6.50   Šentrupert pri gasilskem domu (PGD Šentrupert)

7.15   Trebelno pri gasilskem domu (PGD Trebelno,)

7.30   Mokronog – parking pri pokopališču (PGD Mokronog, PGD Sveti Križ)

7.45   Mirna – avtobusno postajališče pri Dani (PGD Selo pri Mirni, PGD Volčje Njive)

8.00   Trebnje – pri gasilskem domu (PGD Trebnje, PGD Občine, PGD Ponikve pri Trebnjem, PGD Račje selo, PGD Šentlovrenc)

8.10   Bič – pri Euroteku (PGD Sela pri Šumberku)

 

Ravbarkomanda – predviden postanek cca 15 minut (WC plačljiv)

Ob povratku se bo na avtobus vkrcala 1. skupina mlajših tabornikov in se vračala proti domu na postajališča v obratnem vrstnem redu, kot je potekalo pobiranje. 

Z vodjo odprave povratka bomo na kontaktu, da bomo starše preko sms sporočil obveščali o čim bolj točnem prihodu na avtobusno postajališče.

 

Taborjenje 2024 - mlajši, 2. dan, 30. 6. 2024

01.07.2024 09:23 19 dni 13 ur nazaj

2. dan taborjenja gasilske mladine, nedelja, 30. junija 2024

Napočil je komaj pričakovan drugi dan taborjenja. Zjutraj smo se predčasno zbudili polni energije, ko  je zazvonila budnica, smo se po vodih odpravili na jutranjo telovadbo ter umivanje. Sledil je jutranji zbor z dvigom zastave in odličen zajtrk. Po zajtrku smo se hitro lotili pospravljanja šotorov, saj je naša taborovodja z dežurnim mentorjem ocenjevala, kako imamo pospravljene in urejene šotore. Ocenjevanje je bilo uspešno, šotori lepo urejeni, komisija pa je pohvalila naš trud.

Kmalu je bil čas za gasilske aktivnosti. Razdelili smo se v 3 skupine ter odšli vsak na svojo točko, kjer smo se še bolj spoznali z drugimi vodi ter mentorji. Nekateri smo se preizkusili v prvi pomoči, drugi v splošnem znanju o gasilstvu, ostali pa v plavanju. Ko smo zaključili z gasilskimi aktivnostmi, smo se odpravili na kosilo. Na poti do tja pa smo na ves glas prepevali.

Počitek nam je kar hitro minil in že smo bili v kopalkah in pripravljeni na skok v vodo za osvežitev. V morju je bila še kar sluz, vendar manj kot prejšnji dan. Ker smo bili zelo pridni, smo si po večerji zaslužili sladoled. Po spustu zastave sta sledili športna in kulturna delavnica, kjer smo okrepili svoje mišice, porabili še energijo, ki nam je ostala, drugi pa ustvarjali in sprostili svojo umetniško žilico.

Čez dan smo imeli tudi obiske v taboru. Obiskali so nas predsednik MK GZ Trebnje Matej Mlakar, ter mentorici Vanja in Metka. Z njimi je bila tudi bodoča udeleženka tabora, Matejeva hčerka Glorija, ki je z navdušenjem opazovala otroški vrvež po taboru, s svojim nasmehom pa je očarala tudi mentorje in mentorice.

Pester dan smo zaključili s petkami, kepicami ter objemi in se tako pripravili na spanje v upanju, da bo naslednji dan poln dogodivščin.

Galerija slik (29)

Taborjenje 2024 - mlajši, 1. dan, 29. 6. 2024

30.06.2024 08:08 20 dni 15 ur nazaj

1. dan taborjenja gasilske mladine, mlajši - sobota, 29. junija 2024

Jupi, prišel je dan odhoda na morje. V jutranjih urah smo se iz različnih postajališč odpravili proti Savudriji. Vsi otroci, so se prvič podali na letovanje v Savudriji, nekateri mentorji so prišli ponovno, drugi mentorji pa so se tokrat podali na to pot v novi vlogi, včasih kot taboreči, tokrat kot mentorji nadobudni mladini. Vsi pa v pričakovanju lepih in novih dogodivščin, ki nam bodo pustili nepozabne spomine in v upanju na nova poznanstva in prijateljstva.

Ob prihodu smo spoznali mentorje, ki nas bodo animirali v prihodnjih dneh. Po namestitvi v šotore, iskanju rjuh v potovalkah, smo se odpravili na kosilo v restavracijo ob obali. Med potjo smo se že spoznavali z okolico našega tabora, predvsem kje so sanitarije in tuši. Po krajšem počitku po kosilu, smo se odpravili po vodih do bližnje plaže. Tam pa šok, narava dela svoje in tudi tukaj se na morski gladini zbira morska sluz, nič kaj prijeten pogled, vendar nas to ni zaustavilo. Naši mentorji so poiskali del plaže, kjer je bilo te sluzi manj in že smo bili pripravljeni za skok v morje. Najprej smo morali pokazati našim mentorjem, kako znamo plavati, vse to za našo lastno varnost, da bodo malo bolj pozorni na tiste, ki še nismo usvojili vseh tehnik plavanja.

Po večerji in spustu taborske zastave, smo odšli na bližnji travnik, kjer so nam mentorji pripravili spoznavni večer. Vsi skupaj smo rajali z različnimi bansi, igrami ter plesi. Sledila je le še večerna priprava na spanje in že smo poskakali v spalne vreče v šotorih in potonili v sladke sanje.

Galerija slik (20)

Taborjenje 2024 - mlajši

29.06.2024 09:05 21 dni 14 ur nazaj

Po petih letih je danes zjutraj znova proti Savudiriji odpeljal avtobus Prevozi Prijatelj s skupino gasilske mladine in mentorji, ki bodo taborili v Kampu Veli Joža v Savudriji od 29. junija do 3. julija 2024. 

Ob taborovodji Andreji Zupančič bodo sodelovali še mentorji in mentorice: 

Primož Rogelj, David Piškur, Anja Kužnik, Alina Lamovšek, Aleš Žagar, Lea Ajdič, Manca Tramte, Nina Piškur, Špela Peterle, Zala Dular, Nika Matoh, Petra Tramte ter tehnični vodja Aleš Matoh. 

Srečno in veliko prijetnih doživetij!

Foto: Matej Mlakar

                                                                                                 Mladinska komisija GZ Trebnje

Galerija slik (5)