2. MENTORIADA MK GZ TREBNJE (18. – 19. 11. 2023)

20.11.2023 12:36 3 mesece 12 dni nazaj

»Ej, kaj če bi šli pa mi na taborjenje?«

V organizaciji Mladinske komisije Gasilske zveze Trebnje (MK GZT) smo v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šentlovrenc preživeli zelo aktiven vikend. Usposabljanje in druženje hkrati je potekalo v smeri obuditve preteklih taborjenj gasilske mladine v Savudriji za vse bodoče mentorje. Vsi udeleženci mentoriade smo se izjemno angažirali in potrudili, namenili svoj čas, skrb in dobro voljo.

Vikend je potekal po skrbno pripravljenem programu in urniku, skupaj z nekaj mere improvizacije. V začetku nas je nagovoril predsednik Mladinske komisije GZ Trebnje, tovariš Matej Mlakar, predsednica PGD Šentlovrenc, tovarišica Andreja Zupančič, in predsednik GZ Trebnje, tovariš Franci Hrovatič.

Po kosilu na Izletniški kmetiji Kazina v Šentlovrencu so nas obiskali tudi gostje. Trebanjski skavti, predstavnika GZ Šmartno pri Litiji in mladinska predstavnica iz PGD Šinkov Turn, so nam predstavili svoje izkušnje iz njihovih taborov. Popeljali so nas skozi svojo organizacijo, pripravo, potek in zaplete. Predsavili so nam razne nove ideje in igrice, s katerimi lahko gasilski mladini zapolnimo čas v gasilskem domu ali na taborjenju. Predvsem pa smo si izmenjali zanimive dogodivščine. Poleg gostov, nam je tov. Matej, iz svojih izkušenj predstavil, kakšen mora biti dober mentor gasilske mladine, in na kaj vse mora biti pozoren v tako pomembni vlogi. Po razgovoru smo združili skupne moči in si pripravili večerjo. Po njej smo bili razdeljeni v tri skupine. Ena skupina je morala pripraviti spoznavni večer, druga zaključni večer, tretja pa smo kot novinarji in fotografi spremljali celotno dogajanje. Potem pa se je pričel aktiven, a vendar sproščen večer, na katerem smo sodelovali vsi mentorji, se spoznavali, stkali nova poznanstva, predvsem pa se veliko novega naučili. Večer se je končal, in nekateri smo prespali kar v gasilskem domu.

Naslednje jutro, po zajtrku in kavi, nas je tovariš Nejc skozi slikovno projekcijo popeljal po dosedanjih taborjenjih GZ Trebnje. Predvsem nas je podučil o začetnih pripravah na taborjenje, kaj vse zanj potrebujemo in kako ga organiziramo. Po tej zadnji predstavitvi, smo naš dom za vikend pospravili, in ga vrnili v prvotno stanje. Sedaj pa z novim znanjem, novim izzivom naproti!

                                                                                                                                Novinarji in fotografi 2. mentoriade:                                                                                                                                                                              Vanja Šalehar, Nika Matoh in Erik Mejak