Regijski posvet mentorjev mladine

07.02.2024 13:15 5 mesecev 14 dni nazaj

V soboto, 13. januarja 2024, je potekal regijski posvet mentorjev mladine Gasilske regije Dolenjska, katerega soorganizatorica je bila Mladinska komisija Gasilske zveze Novo mesto ob Mladinski komisiji Gasilske regije Dolenjska, gostitelji pa Prostovoljno gasilsko društvo Škocjan. V dvorani društva gotitelja se je zbralo  63 udeležencev posveta iz Gasilske zveze Novo mesto, Šentjernej in Trebnje.

Po uvodnem pozdravu in nagovoru smo posvet začeli s predavanjem Zlorabe na spletu in trgovina z ljudmi. Predavateljica Suzana Čajić nam je predstavila vrste zlorab in trgovanje z ljudmi. Povedala nam je nekaj primerov in nas usmerila, kam se lahko obrnemo po pomoč.

Sledilo je zanimivo predavanje z naslovom Pojavne oblike nasilja med mladimi, kjer nam je gospa Zlatka Gazvoda skozi primere iz prakse povedala, kakšne oblike nasilja poznamo, kako se to pri otrocih kaže, kako prepoznamo žrtev in nasilneža ter kako lahko odreagiramo in jim pomagamo, kako lahko preprečimo nasilje.

Po dveh zanimivih predavanjih sta sledili še dve izčrpni delavnici.

Pri prvi delavnici smo imeli praktične vaje iz orientacije. Najprej smo natančno spoznali kompas in njegovo delovanje ter uporabo. Natančno smo si ogledali topografsko karto in legendo. Nato pa smo začeli z vajami. Šli smo skozi vse vaje za pionirje, mladince in pripravnike.

Pri drugi delavnici pa smo se pogovarjali o poteku gasilskih vaj med letom, s poudarkom kaj delamo, kadar se ne pripravljamo na tekmovanja. Najprej smo vsi predstavili kaj delamo, kako se pripravljamo, kaj vse izvajamo v društvu za delo z mladino. Skozi debato smo vsi dobili kar nękaj idej kaj lahko še vnesemo v našo prakso. Na koncu smo si ogledali še nekaj primerov, kako se lahko otroci skozi različne igre učijo in spoznavajo gasilstvo na zabaven način.

Na koncu je sledilo še druženje.

foto in besedilo:

                                                                                                                         Mladinska komisija 

                                                                                                                         Gasilske zveze Novo mesto

                                                                                                                                

Galerija slik (2)